Ambasadori shqiptar në OKB: Dodik po pret momentin e duhur për të rrëzuar BiH

Gjatë seancës së djeshme të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ku në vendin tonë iu vazhdua mandati i EUFOR-it, të pranishmëve iu drejtua ambasadori i Shqipërisë në OKB, Ferit Hoxha, i cili tha se komuniteti ndërkombëtar nuk duhet t’i marrë lehtë kërcënimet e Milorad Dodikut për të thyer unitetin e Bosnjë-Hercegovinës.

“Megjithë përparimin dhe lajmet e mira, sfidat serioze mbeten. Ne jemi thellësisht të shqetësuar nga retorika e vazhdueshme nxitëse dhe shkëputëse e liderit të SNSD-së Milorad Dodik, i cili kundërshton thelbin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit dhe vë në pikëpyetje integritetin territorial dhe sovranitetin e Bosnjë-Hercegovinës. Siç ka theksuar edhe vetë më 29 gusht, ai vazhdimisht është në pritje të momentit dhe kushteve të duhura për të prishur unitetin e Bosnjës dhe Hercegovinës, vendit të tij”, tha Hoxha.

Ai theksoi se komuniteti ndërkombëtar nuk duhet ta marrë Dodik lehtë. Ai shtoi se Dodik nuk mungon të shprehë pikëpamjet e tij të diskutueshme, duke filluar nga lavdërimi i krimeve të luftës, kërcënimi i boshnjakëve dhe kërcënimi për ta bërë BiH jofunksionale.

“Të bësh këtë vjen në kundërshtim të hapur me përpjekjet për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, një perspektivë që mund të bazohet vetëm në një Bosnjë dhe Hercegovinë të vetme dhe të bashkuar. Ai nuk duhet të lejohet të rrëmbejë dhe të sakrifikojë të ardhmen e BiH. Nëse dikush dyshon se ku Dodik merr frymëzimin e tij, thjesht kontrolloni destinacionet e fluturimeve të tij përpara çdo zgjedhjeje nga ku merr udhëzime të reja”, tha ambasadori shqiptar në OKB.
Ai vuri në dukje se siguria e Ballkanit Perëndimor dhe rruga drejt BE-së do të kërcënohen seriozisht nëse Dodik lejohet të forcojë idenë e një republike dhe një entiteti në çdo formë apo emër që do ta bëjë BiH jofunksionale.

“Qytetarët e rajonit po bëhen bashkë dhe ky është qëllimi i vetëm që duhet ta mbështesim. Ata kurrë nuk duhet të zgjedhin midis identitetit etnik dhe atij kombëtar,” tha ai.

Në fund, ai shtoi se politikanët që inkurajojnë ndarjet etnike dhe minojnë Bosnjë dhe Hercegovinën duhet të trajtohen me vendosmëri, me sanksione dhe mjete të tjera ligjore.

Kategoritë
LajmeRajoni