Anëtarësimi në BE deri në vitin 2030? Çfarë përfiton Serbia duke pranuar planin franko-gjerman për Kosovën

Perspektiva e qartë e anëtarësimit të Serbisë në BE me hyrjen në vitin 2030, investimet në sektorin energjetik, ardhja e kompanive amerikane dhe evropiane janë vetëm disa nga përfitimet që gjoja pret Serbia nëse Vuçiq pranon planin franko-gjerman për Kosovën.

Ndërkohë Serbia hap pas hapi do t’i bashkohej strukturave të Bashkimit Evropian, siç është tregu i përbashkët evropian, i cili mundëson qarkullimin e lirë të mallrave, njerëzve, kapitalit dhe shërbimeve.
Gjegjësisht, Serbia gradualisht do të fitonte status të barabartë në BE sa i përket katër lirive, para se të bëhet anëtare e barabartë e bashkësisë politike me të drejtë vote, thonë burimet diplomatike të Demostatit.

Me një perspektivë të qartë evropiane, nëse Serbia pajtohet me planin e propozuar, do të marrë edhe ndihmë ekonomike, përmes donacioneve dhe kredive të favorshme, si dhe investimeve në energji, të cilat do ta çlirojnë atë nga varësia nga Rusia dhe monopoli rus në këtë.

Zyrtarët evropianë po paralajmërojnë edhe investime të reja në fusha të tjera të ekonomisë, krahas zgjerimit të operacioneve të kompanive që tashmë operojnë në Serbi, si Rivian dhe Stelantis, të cilat sipas burimeve të Demostat kanë plane serioze në Serbi, por janë në pritje. lëvizjet e udhëheqjes serbe.

Gjegjësisht, tashmë ka kompani që i kanë pezulluar planet për investime në Serbi deri në njoftimin e dytë, para së gjithash për shkak të mospërputhjes së politikave të jashtme dhe të sigurisë, që sjell një rrezik të shtuar të të bërit biznes në Serbi. Refuzimi për të negociuar një plan për zgjidhjen e çështjes së Kosovës do të ishte një flamur i kuq shtesë për komunitetin e biznesit që planifikon të bëjë biznes ose tashmë është duke bërë biznes në Serbi.

A do të ishte e diskutueshme një marrëveshje me FMN-në?

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha më herët se pesëshja ndërkombëtare i kishte thënë se Beogradi duhet ta pranojë planin, përndryshe do të përballet me ndërprerjen e procesit të integrimit evropian, ndalimin dhe tërheqjen e investimeve dhe masat e gjera në kuptimin ekonomik dhe politik.

Është thënë se Serbia nuk do t’i nënshtrohet sanksioneve formale nga Bashkimi Evropian nëse nuk e pranon marrëveshjen, por se do t’i bartë pasojat. Dhe pasojat janë, sipas burimeve diplomatike, – ndërprerja e integrimeve evropiane, ndalimi dhe tërheqja e investimeve të huaja, kthimi i regjimit të vizave, ndalimi i donacioneve dhe aksesi në fonde etj.Gjithashtu, refuzimi i planit evropian do të vinte në pikëpyetje aranzhimin e Serbisë me Fondin Monetar Ndërkombëtar, i cili mund të kërcënonte stabilitetin fiskal të këtij vendi. Kujtojmë se në fund të vitit të kaluar FMN-ja miratoi një marrëveshje standby prej 2.4 miliardë euro për Serbinë.

Kategoritë
LajmeRajoni