Anija më e madhe e kontejnerëve në botë u dorëzua,u ndërtua në Kinë

Mega anija MSC Tessa, e ndërtuar nga China State Shipbuilding Corporation, i është dorëzuar Kompanisë Mesdhetare të Transportit (MSC).

Është e mundur të ngarkoni deri në 24,116 kontejnerë TEU në anije, pra në kuvertën e saj me madhësinë e katër fushave të futbollit.

MSC Tessa është një anije 399,99 metra e gjatë dhe 61,5 metra e gjerë, dhe mund të transportojë më shumë se 240,000 ton mallra. Kjo është edhe anija e parë që kalon atë kufi, por edhe e para me një kapacitet prej më shumë se 24,000 kontejnerë.

Është interesante se kjo anije përafërsisht përputhet me mbajtësit e mëparshëm të rekordeve në madhësi dhe gjerësi, duke përfshirë anijen e kontejnerëve Tripe-E Maersk nga 2011. Megjithatë, ajo do të humbasë titullin ndaj MSC Irina ose MSC Loreto, të cilat janë porositur nga i njëjti klient. Këto anije do të jenë në gjendje të akomodojnë disa qindra kontejnerë të tjerë, por ato nuk do të jenë fizikisht më të mëdha.

Supertankeri Giant Seawise, anija më e madhe e ndërtuar ndonjëherë, ishte 458.45 metra e gjatë dhe 68.6 metra e gjerë. Kjo anije u fundos nga Forcat Ajrore të Irakut në vitin 1988, por u shpëtua për mrekulli, u riparua dhe u kthye në shërbim në vitin 1991. Ajo funksionoi në një kapacitet të caktuar deri në fund të vitit 2009.

Ndryshe nga supertankerët, të cilët e hedhin ngarkesën e tyre përmes një zorrë të madhe, anijet me kontejnerë nuk munden. Anijet si MSC Tessa kanë një kufi të sipërm të madhësisë për shkak të makinerive në doke. Këto kufizime ka të ngjarë të mbeten në fuqi derisa portet e mjaftueshme në mbarë botën të zhvillojnë infrastrukturën për të trajtuar diçka më të madhe.

Dizajni i anijeve duhet të optimizohet për të akomoduar gjithnjë e më shumë ngarkesa me rritjen e tonazhit total dhe kapacitetit të kontejnerëve. Ndërtuesit e anijeve kanë rritur kapacitetin me pak më pak se 34 për qind në 12 vitet që kur Maersk Triple-E mbajti rekordin me një kapacitet prej 18,000 kontejnerë.

Është e qartë se efikasiteti është një prioritet për MSC Tessa. Kontributi i tij kryesor në këtë fushë është një sistem “lubrifikimi i ajrit” që përdor flluska për të minimizuar zvarritjen dhe mund të reduktojë emetimet deri në 4 për qind. Megjithatë, dizel përdoret ende dhe nuk ka gjasa që diçka të ndryshojë derisa të shfaqen alternativat e mundshme.

MSC pret tre anije të tjera identike, dhe e dyta nga katër ka përfunduar tashmë provat detare. MSC vlerësohet të ketë shpenzuar rreth 600 milionë dollarë në katër anijet.

Kategoritë
Të ndryshme