Artistët kroatë rrahen brutalisht në Serbi: Teksa po rriheshin, sulmuesit i quanin ustashët

Dy anëtarë të Teatrit të Zagrebit dhe TD janë sulmuar herët në mëngjes dje nga një grup të rinjsh të panjohur në qendër të Novi Sadit dhe me atë rast u kanë shkaktuar lëndime të rënda.

Pas ndihmës ata u kthyen në Kroaci nga Serbia, ku morën pjesë në “Synergy World Theatre”, festival i teatrit Ujvideki Szinhaz në Novi Sad, ku u luajt shfaqja “Bura”, e krijuar në bashkëprodhim me Teatro &TD.

“Pas pritjes së jashtëzakonshme të shfaqjes dhe reagimit të shkëlqyer të publikut të festivalit, natën e së hënës në të martë, një pjesë e ekipit është sulmuar fizikisht. Sulmuesit, disa prej tyre të rinj, u kanë bërtitur: “Ustasha, pse jeni këtu?’ Dy anëtarë të ekipit morën kujdes mjekësor në një spital në Novi Sad dhe po shërohen mirë”, thuhet në postimin e Arteraria, një organizatë joqeveritare që merret kryesisht me përfshirjen e grupeve minoritare dhe të stigmatizuara në art. prodhimit.

Në vazhdim të njoftimit ata nuk e fshehën zhgënjimin me atë që përjetuan në qytetin e Danubit.

“Si një organizatë që ekziston për të promovuar tolerancën dhe mirëkuptimin përmes punës së saj, ne nuk mund ta shohim këtë ndryshe veçse si sjellje të papranueshme që nuk duhet të ndodhë në një shoqëri të rregullt, tolerante dhe që duhet të sanksionohet gjithmonë në mënyrë efektive. Është veçanërisht shqetësues fakti që autorët e akte të dhunshme kriminale të të rinjve, e cila vërteton se urrejtja ndëretnike nuk është diçka e huaj për gjeneratat e reja dhe ato që vijnë, padyshim ky është turpi i Novi Sadit dhe turpi i Serbisë. Prej vitesh kanë ndjekur politika editoriale sensacionale që kroatët, boshnjakët, shqiptarët, hungarezët, ata i portretizojnë emigrantët dhe refugjatët,… dhe të tjerët si të pambrojtur dhe nxisin urrejtje dhe frikë”, thuhet ndër të tjera.

Kategoritë
LajmeRajoni