Atleti legjendar tronditi me rrëfimin e tij: Unë quhem Husein dhe kam qenë viktimë e trafikut të qenieve njerëzore

Në një dokumentar të BBC-së, atleti i suksesshëm britanik Mo Farah (39) tronditi botën duke pranuar se ishte sjellë në Mbretërinë e Bashkuar ilegalisht si fëmijë si viktimë e trafikimit të qenieve njerëzore dhe se fillimisht u detyrua të punonte si shërbëtor.

Vrapuesi më i suksesshëm në distanca të gjata i të gjitha kohërave zbuloi se të njëjtët njerëz që e sollën në ishull i dhanë emrin Mohamed Farah dhe emri i tij i vërtetë është Husein Abdi Kahin.

Si një djalë nëntë vjeçar e sollën nga Xhibuti dhe kur mbërriti u detyrua të kujdesej për fëmijët e një familjeje.

Atleti legjendar më parë pretendonte se kishte mbërritur në ishull nga Somalia si fëmijë refugjat, ndërsa tani është zbuluar se babai i tij Abdi u vra në trazirat në Somali kur ishte vetëm katër vjeç.

Farah thotë se ai ishte tetë ose nëntë vjeç kur e morën nga shtëpia për të qenë me familjen në Xhibuti dhe gruaja që më vonë e çoi në MB i tha atij se do të qëndronte me familjen, kështu që ai ishte i emocionuar për këtë.

Megjithatë, gruaja e çoi në Londër dhe grisi të gjitha dokumentet që përmendnin familjen e tij të vërtetë para tij.

“Ajo grisi dokumentet para meje dhe i hodhi në plehra. Atëherë e kuptova se isha në telashe. Më duhej të bëja punët e shtëpisë dhe të kujdesesha për fëmijët nëse doja të haja. Shpesh mbyllesha dhe qaja brenda. banjo”, zbuloi Mo.

Familja ku u detyrua të punonte në fillim nuk e lanë të shkonte në shkollë, por më pas në moshën 12-vjeçare e dërguan në shkollë.

Mësuesi i tij i PE, Alan Watkinson, vuri re se si djali u transformua kur hipi në pistë.

“E vetmja gjë që mund të bëja për t’i shpëtuar situatës sime ishte të dilja jashtë dhe të ikja,” tha Farah.

Pasi i besoi Watkinson-it, mësuesi thirri shërbimet sociale dhe arriti ta vendosë Mo me një familje tjetër nga Somalia.

“Më mungonte ende familja ime, por që nga ai moment gjithçka ishte më mirë. Ndjeva se shumë shqetësime u hoqën nga supet e mia. U ndjeva si vetvetja. Më pas doli Mo, Mo-ja e vërtetë,” tha ai ndër të tjera. .

Më vonë, Farah filloi të provonte veten si atlet dhe shtoi se donte që historia e tij të nxiste diskutimin rreth trafikimit të qenieve njerëzore dhe skllavërisë.

“Nuk e dija që kaq shumë njerëz po kalonin të njëjtën gjë që unë kaloja. Kjo tregon se sa me fat isha. Ajo që më shpëtoi, ajo që më dallonte nga të tjerët ishte se mund të vrapoja,” zbuloi Farah.

Kategoritë
Sport