Australia do të zëvendësojë portretin e Mbretëreshës Elizabeth II në kartëmonedhën e saj prej pesë dollarësh

Australia do të zëvendësojë portretin e Mbretëreshës Elizabeth II në kartëmonedhën e saj prej pesë dollarësh australianë me një dizajn të ri që do të pasqyrojë dhe respektojë historinë e kulturës indigjene të Australisë, tha të enjten banka qendrore e vendit.

U vendos pas konsultimit me qeverinë federale, e cila mbështet ndryshimin, tha në një deklaratë Banka e Rezervës së Australisë. Ana tjetër e projekt-ligjit do të ketë ende parlamentin australian, tha ai.

Vdekja e Mbretëreshës Elizabeth vitin e kaluar ringjalli debatin në Australi për të ardhmen e saj si një monarki kushtetuese. Në referendumin e vitit 1999, votuesit vendosën ngushtë të mbanin monarkun britanik si kreun e shtetit.

Mbreti Charles III, i cili u bë monark i Britanisë pas vdekjes së nënës së tij, është kreu i shtetit në Australi, Zelandën e Re dhe 12 vende të tjera të Komonuelthit jashtë Mbretërisë së Bashkuar, megjithëse roli është kryesisht ceremonial.

Australia vendosi në shtator 2022 që imazhi i mbretit Charles nuk do të zëvendësojë automatikisht Mbretëreshën Elizabeth në kartëmonedhën australiane prej 5 dollarësh.

Autoritetet thanë se vendimi për të vendosur imazhin e Mbretëreshës në kartëmonedhën australiane prej 5 dollarësh kishte të bënte me personalitetin e saj, jo me statusin e saj si monarke.

Banka e Rezervës ka thënë se do të konsultohet me grupet indigjene për hartimin e kartëmonedhës australiane 5 dollarë. Do të duhen disa vite për të hartuar dhe printuar kartëmonedhën e re. Deri atëherë, kartëmonedha aktuale do të vazhdojë të emetohet.

Kategoritë
BotaLajme