Austria do ta kthejë shtëpinë ku lindi Hitleri në një qendër trajnimi për të drejtat e njeriut

Vendlindja e Adolf Hitlerit së shpejti do të jetë shtëpia e një qendre trajnimi policor për të drejtat e njeriut, njoftoi të mërkurën ministria e brendshme e Austrisë.

Planet për objektin, së bashku me një stacion të ri policie, kanë qenë në punë që nga viti 2019. Vendlindja e tij në një ndërtesë në Braunau am Inn, Austri, u ripërcaktua në mënyrë vendimtare sepse një komision ekspertësh ndërdisiplinor ishte i shqetësuar për “apelin mitik të pronës ndaj ekstremistëve qarqe”, tha ministria në një deklaratë.

Historiani Oliver Rathkolb, një profesor në Institutin për Historinë Bashkëkohore në Universitetin e Vjenës, foli për ripërdorimin e ndërtesës ndërsa përballej me të kaluarën tragjike të vendit në një konferencë shtypi.

“Ne duhet të përballemi me të kaluarën tonë dhe t’i japim këtij vendi të rënduar historikisht një perspektivë jete,” tha ai.

I lindur në një ndërtesë apartamentesh në prill 1889, Hitleri dhe familja e tij qëndruan në shtëpi derisa familja e tij u largua kur ai ishte tre vjeç. Ndërtesa ishte në pronësi të njerkës së vendasit Gerlinda Pommer, familja e së cilës zotëronte ndërtesën përpara se ajo të lindte përpara se Home Office të fillonte të merrte me qira vendin nga ajo në 1972.

Ndërtesa u bë një vend i shenjtë për Hitlerin gjatë sundimit nazist, pavarësisht faktit se ai jetoi në hapësirë ​​vetëm për një kohë të shkurtër si foshnjë. Të apasionuarit pas nazistëve u dyndën në shtëpi në valë të mëdha turizmi gjatë mbretërimit të tij. Kur nazistët filluan të bien, shtëpia u mbyt në 1944.

Qeveria austriake filloi të marrë me qira hapësirë ​​nga Pommer posaçërisht për të frenuar turizmin e ekstremit të djathtë.

Me kalimin e viteve hapësira ka shërbyer si shtëpi për bamirësi të ndryshme. Organizatat e dhanë atë me qira përmes familjes së pronarit, por ajo ka mbetur bosh që nga viti 2011 kur një qendër e aftësisë së kufizuar që përdorte hapësirën vendosi të largohej.

Pasi vendi u bë pronë e qeverisë austriake, zyrtarët u shqetësuan se neo-nazistët dhe simpatizantët e tjerë të Hitlerit mund ta shihnin atë si një vend të veçantë për aktivitete të tjera ekstremiste. Pasi vendosën ta kthenin hapësirën në stacion policie në vitin 2019, zyrtarët e ministrisë vendosën që hapësira mund të shërbente për një qëllim edhe më të madh.

“Ajo do të jetë një zyrë për organizatën më të madhe të të drejtave të njeriut në Austri – policinë – dhe do të jetë gjithashtu një qendër trajnimi në këtë temë thelbësisht të rëndësishme,” tha anëtari i komisionit Hermann Feiner, ish-drejtues i projekteve të ndërtimit dhe të pasurive të paluajtshme në Ministria e Brendshme..

Projekti pritet të kushtojë 20 milionë euro dhe të përfundojë në vitin 2025, shkruan Jerusalem Post./Gazeta e Re

Kategoritë
BotaLajme