Austriakët janë të zemëruar me hungarezët për karburantin e shtrenjtë

Mediat austriake raportojnë se dekreti i qeverisë hungareze, i udhëhequr nga kryeministri Viktor Orbán, që shoferët e huaj në Hungari duhet të paguajnë çmime shumë më të larta për benzinë ​​dhe naftë se të premten e kaluar, jo vetëm që ka alarmuar, por edhe zemëruar fqinjët e tyre austriakë. Ky është çmimi më i lartë për 0.60 cent për litër karburant, të cilin tani duhet ta paguajnë të huajt nëse duhet të mbushin karburant në një nga pompat hungareze të benzinës.

Çmimi i përcaktuar zyrtarisht për benzinën dhe naftën 95 oktane është 479,90 forintë vetëm për hungarezët, ndërsa për drejtuesit e makinave me regjistrime të huaja është 717,90 forintë për litër. Çmimet janë të vlefshme deri më 1 korrik të këtij viti.

Mediat austriake shkruajnë se austriakët dhe sllovakët, veçanërisht ata nga zona kufitare që janë mysafirë të shpeshtë të hungarezëve, kanë pritur në kolona të mëdha mbrëmjen e së enjtes për të edhe një herë, pra për herë të fundit para të premtes dhe hyrjes në fuqi të dekretit të ri të qeverisë, mbushin rezervuarët e kafshëve shtëpiake.katër rrota. Dhe sigurisht, ata ishin të zemëruar duke pyetur veten se si është e mundur që Hungaria, një vend anëtar i Bashkimit Evropian, bën dallimin midis shoferëve vendas dhe të huaj ose diskriminon ata me targa të huaja.

Austriakët besojnë se Hungaria, si anëtare e BE-së, po shkel rregullat e parashikuara në marrëveshjen evropiane për shkak të trajtimit të ndryshëm të qytetarëve të vendeve të tjera anëtare të BE-së në pikat e karburantit. Ky është mendimi i Shoqatës Austriake COBIN, e cila i ftoi pronarët e makinave të regjistrohen falas në www.cobinclaims.at, duke paralajmëruar drejtuesit që të mbajnë çdo faturë të paguar të karburantit në pikat hungareze të karburantit dhe të regjistrojnë “sasinë e dëmit” për shkak të çmime të konsiderueshme më të larta të karburantit sesa ato të paguara nga hungarezët. Po hetohet edhe mundësia e padisë.

Pra, hungarezët, serbët dhe sllovenët përpara, të gjithë fqinjët e tjerë, përfshirë kroatët – STOP! Të paktën për sa i përket benzinës dhe naftës më të lirë. Një tjetër pikë e re debati për debatin e Hungarisë me Brukselin. Kësaj here bëhet fjalë për një rregullim të ri të çmimit të karburantit për të huajt në pikat hungareze të karburanteve, i cili sipas mediave është miratuar nga qeveria e Viktor Orban./gazetaere

Kategoritë
BotaLajme