Banorët e Mostarit presin drejtësinë për 30 vjet dhe paralajmërojnë prokurorinë: Të dyshuarit dhe dëshmitarët po vdesin

Sot, 30 vjetori i krimeve të kryera në vitin 1992 nga anëtarët e APJ-së dhe formacionet ushtarake e paraushtarake serbe kundër 114 civilëve kroatë dhe boshnjakë, u shënua me vendosjen e luleve në memorialet e Sutinës, Uborakut dhe Zalikut në Mostar.

Adnin Hasic, kryetar i Shoqatës së Familjeve të Viktimave të Vrarë në Uborka dhe Sutinë në vitin 1992, kujton se ky është krimi i parë dhe më i madh në Hercegovinë dhe në vendin ku u gjetën varrezat e para masive në BeH, por që askush nuk është bërë ende. të mbajtura përgjegjëse dhe në mënyrë që viktimat të gjenin më në fund paqen dhe familjet të merrnin kënaqësi minimale.

“Mostari i pafajshëm, boshnjakë dhe kroatë, civilë u vranë në këtë vend 30 vjet më parë. Ata u vranë nga ushtarë të komanduar nga Karaxhiç dhe Mlladiç me mbështetjen e plotë të JNA dhe gjeneralit Momcilo Perisic. Karaxhiç dhe Mlladiç u dënuan për krime lufte, gjenocid. , gjenocid, spastrim etnik dhe krime të tjera para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë, dhe ne presim ende për 30 vjet që autorët që vranë të dashurit tanë të dalin para drejtësisë. Ajo që unë di është se 12 të dyshuar kanë vdekur “. Kjo është mundësia për t’i bërë thirrje edhe një herë Prokurorisë dhe Gjykatës së BeH që më në fund, pas 30 vjetësh, të nxjerrin para drejtësisë dhe të ndjekin penalisht ata që janë përgjegjës për këtë krim dhe të gjitha krimet e tjera të kryera gjatë agresionit në BeH”, tha Hasic.

Ai thekson se shpreson të besojë në drejtësinë që është e ngadaltë por e arritshme gjatë gjithë këtyre viteve dhe besojnë në faktin se janë ngritur aktakuza kundër autorëve të krimeve të luftës në zonën e Mostarit Lindor dhe Nevesinjës në fund të vitit të kaluar. .

“Disa nga të dyshuarit për këto krime janë kriminelë nga Uborka dhe Sutina. Unë sinqerisht shpresoj se Prokuroria e BeH më në fund do të mbledhë forca dhe në përputhje me kompetencat e saj do ta mbyllë këtë rreth dhe do t’i sjellë para drejtësisë krimet nga Uborka dhe Sutina. “, ka thënë Hasic.

Një anëtare e familjes së viktimave Sanela Kuko, e cila ishte 13 vjeçe kur u dërgua në strehën bërthamore në Zalik, nga ku i morën dhe i vranë babain dhe gjyshin në Sutinë dhe Uborkë, kujton traumën e fëmijërisë së saj shumë mirë. dhimbje dhe thotë se nuk mund të dorëzohet kurrë.nga lufta për drejtësi.

“Krimet e luftës nuk vjetrohen dhe ne do të ngulmojmë. I bëjmë thirrje prokurorisë çdo herë, edhe këtë vit, të përfshihet aktivisht. Ka të gjitha deklaratat dhe dëshmitë që kanë lidhje me vendimin”, tha Kuko.

Përkujtimi u organizua nga Shoqata e Familjeve të Viktimave të Vrarë në Uborkë dhe Sutinë në vitin 1992 dhe Shoqata e Qytetarëve të Viktimave Civile të Luftës në Mostar.

Këtë vit, Këshilli i Qytetit të Mostarit njëzëri e mbështeti iniciativën e tyre për shpalljen e 13 qershorit Ditën e viktimave civile të luftës së qytetit të Mostarit, e cila duhet të miratohet së shpejti për të shënuar institucionalisht këtë ditë në qytetin më të madh të Hercegovina vitin e ardhshëm.

Kategoritë
LajmeRajoni