Bashkimi Evropian gati të heqë vizat për shtetet e Arabisë Saudite

Bashkimi Evropian (BE) ka nisur një studim që vendet e Gjirit të vizitojnë kontinentin pa vizë.

Duke bërë një deklaratë për këtë temë, Patrick Simonnet, ambasadori i BE-së në Arabinë Saudite, njoftoi se po bëhen përpjekje për të pritur qytetarët sauditë pa vizë.

Me këtë studim, Brukseli planifikon të sigurojë udhëtim pa viza për qytetarët e vendeve anëtare të Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit (GCC). Nga ndryshimi i mundshëm do të përfitojnë edhe qytetarët e Arabisë Saudite.

Simonnet kujtoi se çështja e udhëtimit pa viza është përmendur në deklaratën e përbashkët të BE-së të titulluar “Partneriteti Strategjik me Gjirin”.

Ndërkohë, Britania e Madhe ka njoftuar se do të heqë dorë nga kërkesa për vizë për qytetarët e Arabisë Saudite dhe Bahrejnit nga 1 qershori.

Shtetasit e dy vendeve do të mund të aplikojnë për përjashtim elektronik nga viza deri në 6 muaj, në shumën 30 £, e cila do të përpunohet brenda 48 orëve. Rregullorja e re mbulon turizmin, punësimin, arsimin dhe trajtimin mjekësor.

Duke folur për Sarku’l Avsat, ambasadori i BE-së në Arabinë Saudite Simonnet u shpreh optimist se sauditët do të mund të udhëtojnë në Evropë pa viza në të ardhmen e afërt.

“Ne vlerësojmë dhe mbështesim përpjekjet e Arabisë Saudite për t’u hapur.” “Ne jemi të vetëdijshëm se udhëtimi pa viza në Evropë do të ndihmojë marrëdhëniet midis BE-së dhe Arabisë Saudite në të gjitha nivelet, qoftë në komunikimin mes popujve, turizëm, arsim apo biznes”, tha Simonnet/gazetaere

Kategoritë
BotaLajme