BeH do të marrë 7.5 milionë dollarë nga shitja e vilës së Titos në Nju Jork

Ish vila e Titos në Nju Jork, e cila u ble nga Jugosllavia në vitin 1946, u shit dhe Bosnja dhe Hercegovina mori afërsisht 7.5 milionë dollarë nga shitja.

Vila është shitur për një çmim total prej 50 milionë dollarësh, dhe 15 për qind i ka shkuar Bosnje-Hercegovinës. Meqë ra fjala, vila ishte në pronësi të Jugosllavisë dhe pas shpërbërjes i përkiste Bosnje-Hercegovinës, Kroacisë, Maqedonisë së Veriut, Serbisë dhe Sllovenisë.
Vendet e ish-Jugosllavisë nëpër botë, si trashëgimtarë të pronave të Jugosllavisë, kanë rreth 50 prona, të cilat janë në proces shitjeje.

Siç na konfirmoi agjenti i shitjeve Tristan Harper, vila u ble nga një kompani me adresë në Nju Jork për çmimin e plotë të propozuar dhe pjesa më e madhe e parave nga shitja shkuan në Serbi, e cila strehonte misionin e përhershëm të Serbisë në OKB. në këtë vilë.

Meqë ra fjala, vila është ndërtuar në vitin 1905, ka 32 dhoma, tetë banjo dhe dy ashensorë. Ai u projektua nga të njëjtët njerëz që bënë dizajnet për Grand Central Terminal në Nju Jork. Lumturia e ndërtesës të kujton Versajën, me shkallët e saj të bardha prej mermeri dhe xhamin e praruar.

Nga viti 1905 ka mbetur i paprekur deri në vitin 1946, kur është blerë nga Republika e Jugosllavisë pas Luftës së Dytë Botërore për 300.000 dollarë. Në vitin 1961, Tito priti liderët e Egjiptit, Ganës, Indisë dhe Indonezisë në vilën e përmendur në mes të historisë së formimit të Lëvizjes së të Paangazhuarve.

Gjatë kohës së tij në rezidencë, u instaluan dritare antiplumb përballë Central Park.

Kategoritë
LajmeRajoni