Boshnjaku Husejin ndërtoi një kishë në Bosnje: “Për dashuri, që të mos ndahemi nga kombësia”

Muslimani Husejn Smajić ndërtoi një kishë katolike në qytetin e Veselojit, jo shumë larg Bugojnos, në vendin e një kishe mesjetare të zbuluar, duke thënë se e ndërtoi atë “për dashurinë e unitetit” në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Për dashurinë e vendit tonë, që quhet Bosnjë dhe Hercegovinë. Për dashurinë e bashkimit dhe për dashurinë që ne nuk jemi të ndarë sipas kombësisë, por që të respektojmë njëri-tjetrin si njerëz dhe të mos jemi disa fise,” tha Smajiç Të martën kur Kryepeshkopi i Vrhbosna-s e bekoi kishën në paqe, kardinali Vinko Puljiq, para shumë besimtarëve dhe të ftuarve të tjerë.

Smajić e quajti kishën “kisha e paqes, dashurisë dhe respektit”. Nuk ka përfunduar ende, por në njëfarë mënyre është simbol, tha Puljiq. Në vitin 2014, Husejn Smajić hasi në mbetje arkeologjike në pronën e tij Vesela straža gjatë ndërtimit të një mini-hidrocentrali.

Zbulimin e ka raportuar tek institucionet kompetente me dëshmi se ka qenë një kishë që dikur ka qenë në atë vend. Më pas me mjetet e veta ka vazhduar gërmimet nën mbikëqyrjen e ekspertëve dhe janë zbuluar gjetje të vlefshme arkeologjike, transmeton portali Nedjelja.

Kisha daton nga shekulli i 13-të

Sipas vlerësimeve, kisha e vjetër daton në shekullin e 13-të. Këtë e dëshmon një dokument i shkruar i ruajtur i vitit 1406, ku thuhet se në atë kishë mbahej kapitulli i Vikaratit Françeskan Boshnjak dhe se e vizitoi mbreti boshnjak Stjepan Ostoja.

Më pas Smajić ia dhuroi tokën Kryepeshkopatës së Vrhbosanit dhe pasi konservoi muret e gërmuara, vendosi të ndërtojë një kishë të re. Gërmimet arkeologjike janë kryer që nga viti 2015 nën mbikëqyrjen e Muzeut Françeskan nga Tomislavgrad dhe janë gjetur 12 varre si pjesë e hulumtimit.

Në njërën prej tyre u gjet një pëlhurë e qepur me fije ari – kadife, si dhe shumë sende luksi që lidhen me familjet fisnike që jetonin në këtë zonë, pasi Vesela ishte një qendër e rëndësishme tregtare. Këtu është gjetur një nga kishat më të mëdha të eksploruara në zonën e mbretërisë boshnjake dhe sipas burimeve historike, në zonën e Veselës ka pasur një manastir françeskan.

Kategoritë
LajmeRajoni