Bosnja e Hercegovinë është e dyta në botë për nga numri i banorëve që jetojnë në diasporë

Revista Forbes publikoi listën e vendeve që kanë numrin më të madh të banorëve të tyre që jetojnë në diasporë dhe në atë listë, e cila bashkon 151 shtete, Bosnja dhe Hercegovina është në vendin e dytë.

Lista e vendeve me përqindjen më të madhe të popullsisë autoktone që jeton në diasporë fsheh histori për luftën dhe shpërnguljet, por edhe për stagnimin ekonomik dhe mungesën e perspektivës. E gjithë kjo çoi në emigracion.

Përveç kësaj, ka një sërë arsyesh të tjera pse dikush do të duhej të largohej nga vendi ku ka lindur, vendet e vogla preken më shpesh nga ky fenomen, sepse janë në pozitë të pafavorshme.

Vendet e vogla, përveç përmasave dhe (nën)zhvillimit si një tjetër faktor që ndikon në emigracion, kanë edhe distancë. Të tilla janë, për shembull, Guinea ose Karaibet.Grupi i dytë që haset më shpesh në mesin e vendeve me diasporën më të madhe janë ato të Evropës Lindore dhe Ballkanit.

Pas rënies së komunizmit në fillim të viteve 1990, shumë njerëz u larguan në kërkim të mundësive më të mira ekonomike, për shembull në Evropën Perëndimore.

Sipas Forbes, Bosnja dhe Hercegovina – e cila shpalli pavarësinë në vitin 1991 gjatë rënies së Jugosllavisë komuniste dhe më pas përjetoi një luftë të përgjakshme etnike – kishte 34 për qind të popullsisë së saj që jetonte jashtë vendit në vitin 2020.

Shqipëria është vendi i radhës në rajon që ka një numër të madh të diasporës jashtë vendit. Pas përfundimit të më shumë se dyzet viteve të komunizmit dhe izolimit ndërkombëtar, atëherë menaxhimi i dobët financiar çoi në faktin se sot pothuajse një e treta e popullsisë jeton jashtë vendit.

Vendet që janë aktualisht ose kanë qenë së fundmi të përfshira në luftë dhe konflikt janë gjithashtu të dukshme në listën e vendeve të Forbes me qytetarë të shpërndarë jashtë vendit.

Siria, një komb me rreth 28 milionë vendas, tani ka tetë milionë – ose rreth 30 për qind – që jetojnë jashtë vendit.

Diaspora më e madhe e drejtuar nga konflikti, megjithatë, shihet në territorin jo-sovran, me më shumë se 45 për qind e të lindurve në Palestinë që aktualisht jetojnë jashtë vendit, sipas shifrave të OKB-së.

Kategoritë
LajmeRajoni