“Buka e bardhë” në mënyrën e BE-së: Borell merr pension nga një fond deficiti, edhe pse ka një pagë 20 mijë euro

Josep Borrell, përfaqësuesi i lartë i BE-së për politikën e jashtme, aktualisht po merr një pension nga një fond i Parlamentit Evropian që është rreth 400 milionë euro borxh dhe mund të kërkojë një paketë shpëtimi nga taksapaguesit në një kohë kur inflacioni dhe kostot e larta të energjisë po prekin shumë evropianë.

75-vjeçari socialist ka të drejtën e një pensioni, i cili vjen me pagën e tij mujore mbi 20 mijë euro, pa përfshirë përfitimet.

“Po. Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë merr një pension nga ky fond pensioni vullnetar,” konfirmoi zëdhënësi i Borrell në një email për EU Observer.

Por skema, e njohur gjithashtu si fondi vullnetar i pensioneve të Parlamentit Evropian, është dëshmuar i diskutueshëm duke qenë se ka një deficit të madh që vazhdon të rritet.

Diferenca ndërmjet detyrimeve të ardhshme dhe vlerës neto të aseteve (deficitit aktuarial) të fondit pensional më 31 dhjetor 2018 ishte 286.1 milionë euro. Kjo u rrit në 379 milionë euro më 31 dhjetor 2021.

Fondi do të dështojë midis vitit 2024, viti i zgjedhjeve evropiane, dhe 2026, kur taksapaguesit do të detyrohen të shpëtojnë një plan që ka rezultuar një dhimbje koke për udhëheqjen e Parlamentit Evropian.

Parlamenti nuk mundi të gjente një zgjidhje, duke ngritur pyetje të ndërlikuara nga ligjvënësit që mbikëqyrin buxhetin.

Mes tyre janë Monika Hohlmeier, eurodeputete gjermane dhe Johan van Overtveldt, ish-ministër belg i financave.

Në një letër të përbashkët drejtuar Presidentes së Parlamentit Evropian Roberta Metsola në fillim të këtij viti, ata thanë se fondi paraqet “rreziqe potencialisht shkatërruese të reputacionit për Parlamentin Evropian”.

Ata thonë se nuk ka “zgjidhje për të ardhmen, ndonëse dihet se fondi i pensioneve vullnetare do të jetë në gjendje të falimentuar në të ardhmen e afërt”.

Kategoritë
BotaLajme