Bullgarët duhet t’i paguajnë 1.6 milionë euro dëmshpërblim ish-mbretit të tyre

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (ECHR) vendosi të martën se Sofja duhet t’i paguajë “përkohësisht” më shumë se 1.6 milionë euro ish-mbretit bullgar Simeon II dhe motrës së tij, të cilët u penguan nga përdorimi tregtar i tokës pyjore.

Sipas deklaratës së gjykatës, Bullgaria “duhet t’u paguajë paditësve 1,635,875 euro dëme materiale” pasi gjykata dënoi Sofjen për këtë çështje në shtator 2021.

Gjykata në Strasburg, ku Simeon Borisov nga Saxoburgu dhe Maria-Luisa Borisova Chrobok, një ish princeshë, ngritën padinë, njëzëri konstatoi se Bullgaria kishte shkelur të drejtën e tyre për mbrojtjen e pronës dhe një gjykim të drejtë. Vendimi u mor për shkak të moratoriumit për transferimin dhe përdorimin tregtar të pronës së kthyer në lidhje me tokën pyjore, i cili u fut në vitin 2009 dhe është ende në fuqi, tha gjykata.

E gjithë pasuria e kurorës kaloi në duart e shtetit në vitin 1947 kur komunistët e shpallën Bullgarinë republikë. Mirëpo, në vitin 1998, u gjykua se ky transferim cenonte të drejtat e pronësisë, ndaj ish-mbreti dhe motra e tij kërkuan kthimin e pronës së tyre. Kjo u bë për shumicën e pronave, por më pas u vendos një moratorium. Në vendimin e saj të parë, gjykata e la të pazgjidhur çështjen e kompensimit të drejtë në pritje të një marrëveshjeje midis dy paditësve dhe shtetit bullgar.

Megjithatë, pothuajse dy vjet pas dhënies së vendimit të parë në vitin 2021, çështja është ende në pritje në gjykatat bullgare dhe Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka vendosur sërish në favor të ish-mbretit dhe motrës së tij, duke konfirmuar vlerësimin e tyre për dëmet. dhe dhënien e tarifave “të përkohshme” mbi 1.6 milionë euro deri në përfundimin e çështjes në Bullgari.

Si fëmijë, Simeoni II ishte mbret vetëm për disa vjet. Ai lindi në vitin 1937 dhe u ngjit në fron në vitin 1943 pas vdekjes së babait të tij. Ai u largua nga Bullgaria pasi komunistët morën pushtetin në këtë vend dhe u kthye në Bosht në vitin 1996. Ai është i vetmi mbret që ishte kryeministër i vendit të tij.

Kategoritë
BotaLajme