Çfarë duhet të bëni nëse dera e makinës suaj ngrin?

Mos mendoni për shkrirjen e derës ose bravën me tharëse flokësh. Për fat të keq, kjo zakonisht nuk ndihmon dhe mund të dëmtojë bojën.

Shi i ngrirë, bora e shkrirë dhe e ngrirë: të dyja mund të shkaktojnë grumbullimin e ujit në bravë dhe ngrirjen atje. Rezultati: dera e makinës nuk hapet më. Çfarë është ngrirë në vend: dera apo brava?

Klubi gjerman i automobilave (ADAC) shkruan për këtë problem dhe mënyrat e zgjidhjes së tij, ndërsa N1 Sarajevo transmeton tekstin e tyre.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të kontrolloni nëse gomat e derës së makinës janë të ngrira dhe të ngjitura së bashku, ose bllokimi është i ngrirë – opsioni i fundit natyrisht nuk është problem për makinat me mbyllje qendrore. Nëse çelësi futet në vrimën e çelësit dhe mund të kthehet, por dera nuk hapet, ngrirja është për shkak të skajit të gomës së derës. Në këtë rast, mos u përpiqni kurrë të hapni me forcë një derë të ngrirë të makinës.

Sepse nëse gomat në dyer dhe në trup janë ngjitur së bashku, materiali mund të plasaritet dhe mund të ketë dëme më serioze. Në vend që ta tërhiqni me forcë derën, fillimisht duhet të shtypni pjesën e jashtme të derës së makinës. Me pak aftësi, akulli mund të plasaritet. Mund të trokasni lehtë edhe në pjesën metalike të derës. Provoni dyert e tjera: ndoshta dera e pasagjerit është më e lehtë për t’u hapur?

Para fillimit të udhëtimit, dera e shoferit duhet të hapet edhe nga jashtë, në mënyrë që të sigurohet çdo ndihmë pas një aksidenti. Një mundësi tjetër: ngrohni ujin në rreth 50 gradë, më pas hidheni me kujdes në të gjithë kornizën e derës.

Por mos përdorni kurrë ujë të vluar, pasi mund të dëmtojë bojën. Dhe mos e derdhni mbi gotë: rritja e papritur e temperaturës mund të shkaktojë plasaritje ose plasaritje të xhamit.

Nëse dera mund të hapet përsëri, thajeni edhe pjesën e brendshme të derës për të parandaluar ngrirjen e përsëritur.

Nëse bllokimi është i ngrirë, provoni fillimisht një shkrirës kimik. Alternativa do të ishte kryesisht një dezinfektues që përmban alkool, të cilin gjithsesi shumë njerëz e kanë gjithmonë në xhepat e palltos. Nëse nuk keni akull në dorë, do t’ju ndihmonte një çakmak për të ngrohur çelësin e makinës.

Më pas futeni me kujdes dhe ngadalë çelësin e ngrohtë në bravë dhe kthejeni: në këtë mënyrë akulli në bravë mund të shkrihet.

Tharëse fryrje shkrirje?

Nuk është një ide e mirë! Ju lutemi, mos mendoni për shkrirjen e derës ose bravës së tharëses së flokëve. Për fat të keq, kjo zakonisht nuk ndihmon.

Në të ftohtë, ajri i nxehtë nga tharësja e flokëve ftohet aq shpejt sa nuk arrin as në pjesët e ngrira. Madje mund të dëmtojë derën për shkak të temperaturave të larta.

Edhe para ngricës së parë, pastroni gomat e derës me një produkt kujdesi nga një shitës i specializuar makinash. Mos përdorni gjalpë, qumësht me yndyrë ose dhjamë.

Shtresa delikate parandalon kontaktin e drejtpërdrejtë me gomën dhe kështu siguron që ato të mos ngrijnë së bashku. Ata gjithashtu mbrojnë gomën e derës nga tharja ose plasaritja.

Blloku i derës mund të mbrohet me grafite, e ndihmon edhe lubrifikimi i rregullt, shkruan HAK Review.

Kategoritë
Të ndryshme