Çfarë është pickleball, një sport që po pushton botën me shpejtësi rekord dhe që luhet nga të gjitha brezat

Midis shumë sporteve me raketë, pickleball shquhet si sporti me rritje më të shpejtë në Shtetet e Bashkuara dhe një aktivitet që është i aksesueshëm për të gjithë.

Raporti i fundit nga Shoqata e Industrisë së Sporteve dhe Fitnesit zbuloi se pickleball është zyrtarisht sporti me rritje më të shpejtë në Amerikë me 4.8 milionë lojtarë në të gjithë SHBA sot.

Pickleball përjetoi një bum të veçantë në Amerikë gjatë pandemisë së koronavirusit. Për të mbushur shumë kohë të lirë dhe për t’iu rikthyer aktivitetit fizik, shumë amerikanë u morën me këtë sport gjatë pandemisë. Që nga ai vit në 2020, sporti ka parë një rritje prej 40 për qind në SHBA.

Është një kombinim i badmintonit, tenisit dhe pingpongut. Gjithashtu luhet me raketë, si sportet e tjera të përmendura, por ofrohet edhe për ata që nuk janë në formë serioze fizike sepse luhet në fushë më të vogël dhe me intensitet më të vogël. Është popullor edhe me pensionistët.

Pickleball luhet në një fushë me të njëjtat dimensione si badmintoni. Megjithatë, rregullat janë të ndryshme. Kryesisht, luhet me një raketë të ndryshme që është bërë kryesisht prej druri. Topi është bërë me perforim aerodinamik.

Rregulli më i rëndësishëm nga të gjitha është se nuk ka smacking në pickleball. Më saktësisht, rreth rrjetës ndodhet zona e quajtur “kuzhina” nga e cila ndalohet goditja me breshëri. Kjo parandalon driblimin dhe goditjen e topit në fushën e kundërshtarit, kështu që loja është më e thjeshtë për lojtarët rekreativë dhe të moshuarit.

Një tjetër gjë interesante është se një pikë mund të fitohet vetëm nga ekipi i shërbimit. Ashtu si në tenis, ai shërbehet në mënyrë diagonale në të gjithë fushën. Njëra skuadër shërben derisa të humbasë një pikë në shërbimin e vet, dhe më pas gjuajtja e parë shkon te skuadra tjetër.

Skuadra e parë që arrin 11 pikë fiton setin dhe është e nevojshme të kryesojë me dy sete për të fituar ndeshjen.

Ky sport është gjithnjë e më popullor sepse nuk kërkon shumë hapësirë, por as shumë njerëz. Mund të luhet nga katër persona dhe kompani të shumta në Amerikë rekomandojnë dhe mundësojnë që punonjësit e tyre të praktikojnë këtë sport.

Është një mundësi për të gjithë atletët që të zhvillojnë miqësi të reja dhe mundësi biznesi ndërsa argëtohen, të gjitha të shoqëruara me shumë përfitime shëndetësore.

Pickleball forcon shëndetin kardiovaskular, përmirëson stabilitetin, ekuilibrin dhe shkathtësinë. Rekomandohet gjithashtu si një anti-depresant, dhe turshi mund t’i ndihmojë lojtarët të përballen me sukses me stresin.

Kategoritë
Sport