Çfarë po bëjnë sot pesë, gjashtë dhe shtatë miliardë banorët e Tokës: Ata jetojnë në Sarajevë, Zagreb dhe Dhaka

Kombet e Bashkuara kanë njoftuar se popullsia e botës ka arritur sot tetë miliardë njerëz, vetëm 11 vjet pasi ka kaluar kufirin prej shtatë miliardë.

Si më parë, Kombet e Bashkuara do ta shënojnë në mënyrë adekuate këtë jubile të shënuar dhe me rastin e historisë së rritjes së popullsisë, BBC kontrolloi se ku janë sot banorët e planetit, të përcaktuar si pesë miliardë, gjashtë miliardë e shtatë miliardë banorë, dhe çfarë po bëjnë.

Gjatë vitit 1987, në Jugosllavi lindi fëmija i pesë miliardë. Matej Gašpar ka lindur në Zagreb më 11 korrik 1987, gjatë Universiadës. Ditëlindja e tij u shpall Dita Botërore e Popullsisë.

“Në thelb ne shikuam projeksionet dhe kuptuam se popullsia botërore do të kalonte pesë miliardë në 1987. Data statistikore ishte 11 korriku. Ne jemi pjesërisht përgjegjës për kaosin në maternitetin e vogël në Zagreb atë ditë,” tha zyrtari i OKB-së. Alex Marshall.

Gazetarët e BBC-së kanë tentuar të kontaktojnë sot Matejin, por ai nuk ka qenë i disponuar për intervistë.

“35 vjet më vonë, foshnja e 5 miliardë në botë po përpiqet të harrojë ardhjen e tij festive në botë. Profili i tij në Facebook sugjeron se ai jeton në Zagreb, është i martuar i lumtur dhe punon si inxhinier kimi. Megjithatë, ai shmang intervistat dhe nuk pranoi të flasë me BBC”, shkruan media britanike.

Pak vite më vonë, planeti arriti numrin e gjashtë miliardë njerëzve dhe interesant është se Adnan Mević nga Sarajeva u shpall si fëmija i gjashtë miliardë.

Sot, Adnani jeton në Sarajevë me nënën e tij, Fatimën, dhe ajo i tha BBC-së se ka ende kujtime surreale nga lindja e tij.

“Kam kuptuar se diçka ishte e pazakontë sepse mjekët dhe infermierët po mblidheshin përreth, por nuk e dija se çfarë po ndodhte. Kur Adnani mbërriti, atëherë Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Kofi Annan ishte atje për ta shpallur atë si njeriun e gjashtë miliardë. e lodhur, as nuk e di si jam ndjerë”, tha Fatima.

Kur bëhet fjalë për rrugën e jetës së Adnanit, ai ka një diplomë master në ekonomi dhe aktualisht është në kërkim të një pune.

“Nëse nuk e gjen, do të shkojë në Bashkimin Evropian. Ashtu si shumë pjesë të Evropës Lindore, BiH është prekur nga problemet e nivelit të ulët të lindjeve dhe emigracionit të lartë”, shkruan BBC.

Mirëpo, gjatë bisedës, Adnani theksoi se kishte disa avantazhe të lindte si banori i gjashtë miliardë.

“Kjo çoi në një ftesë për t’u takuar me heroin e tij, Cristiano Ronaldo, kur ai ishte 11 vjeç,” sipas transmetuesit publik britanik.

Në fund BBC kontrolloi se ku dhe çfarë po bën fëmija që u shpall banori i shtatë miliardë i planetit tonë. Sadia Sultana Oishee, tashmë një vajzë 11-vjeçare, jeton me prindërit e saj në Bangladesh, konkretisht në kryeqytetin Dhaka.

Nëna e saj, në një intervistë për BBC, kujtoi vitin 2011 dhe ngjarjen në të cilën vajzës së saj iu dha një “titull” specifik.

“Oishee mbërriti një minutë pas mesnate, i rrethuar nga ekipet televizive dhe zyrtarët lokalë. Familja ishte e shtangur, por e kënaqur. Babai i Oishee kishte shpresuar për një djalë, por tani është i kënaqur me tre vajzat e tij të çmuara”, shkruan BBC.

Kategoritë
BotaLajme