Çifti amerikan u përpoq të shiste sekrete bërthamore, dënohet me mbi 40 vite burg

Një çift amerikan që u përpoq t’i shiste sekretet bërthamore një vendi të huaj janë dënuar me një burgim të gjatë dhe janë urdhëruar të paguajnë pothuajse 100,000 dollarë.

Pasi u deklaruan fajtorë për komplot në fillim të këtij viti, Jonathan Toebbe, 44 vjeç, u dënua me 19 vjet e katër muaj burg, ndërsa gruaja e tij Diana Toebbe, 46 vjeç, u dënua me 21 vjet e 10 muaj.

Dënimi i saj u rrit me 10 vjet pasi u përpoq të kontrabandonte dy letra bashkëshortit të saj gjatë kohës që ishte në paraburgim.

Çifti nga Maryland, Annapolis , u gjobit gjithashtu me 45,700 dhe 50,000 dollarë respektivisht.

Prokurori i SHBA William Ihlenfeld tha: “Nëse nuk do të ishte për përpjekjet e jashtëzakonshme të agjentëve të FBI-së, të dhënat e ndjeshme të vjedhura nga Toebbe mund të kishin përfunduar në duart e një kundërshtari të Shteteve të Bashkuara dhe të kishin vënë në rrezik sigurinë e ushtrisë dhe kombit tonë.”

Në një kallëzim penal që përshkruan akuzat kundër Jonathan Toebbe, 42 vjeç, qeveria e SHBA shpjegoi më parë se si ai i kishte shitur informacione të ndjeshme një kontakti që ai besonte se përfaqësonte një fuqi të huaj, megjithëse kombi nuk u emërua.

Në atë kohë, ai ishte i punësuar si inxhinier bërthamor në Marinë, i caktuar në Programin e Propulsionit Bërthamor Detar.

Sipas një njoftimi për shtyp nga Zyra e Prokurorit të SHBA-së për Distriktin Verior të Virxhinias Perëndimore, Toebbe mbajti një leje aktive të sigurisë kombëtare përmes Departamentit të Mbrojtjes, duke i dhënë atij akses në të dhëna të kufizuara, të tilla si informacione në lidhje me shtytjen bërthamore detare, përfshirë informacionin në lidhje me elementet e dizajnit të ndjeshëm ushtarak, parametrat e funksionimit dhe karakteristikat e performancës së reaktorëve për anijet luftarake me energji bërthamore.

Toebbe i kishte dërguar një paketë dokumentesh të Marinës një qeverie të huaj, duke thënë se ishte i interesuar të shiste manuale operacionesh dhe raporte të performancës, së bashku me informacione të tjera të ndjeshme.

Kategoritë
BotaLajme