Cili është lloji “kraken”, nënvarianti i përhapjes së koronavirusit

Shfaqja e një nënvarianti të llojit omicron të koronavirusit (XBB.1.5.) i quajtur “kraken” krijoi njëfarë shqetësimi publik. Megjithatë, profesioni vëren se nuk ka vend për panik.

Ky nënvariant u shfaq në Shtetet e Bashkuara të Amerikës muajin e kaluar dhe në një kohë shumë të shkurtër u përhap në pjesën më të madhe të botës.

Në vetëm pak ditë, përqindja e infeksionit u hodh nga katër për qind në 40 për qind të numrit total të rasteve pozitive me COVID në SHBA.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) siguron se nuk ka nevojë për panik dhe të njëjtin mendim ndajnë edhe kolegët e tyre nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Ata besojnë se ky lloj është “vetëm një goditje në radarin në Evropë për sa i përket numrit të rasteve” dhe se vdekshmëria e tij nuk është më e lartë se tendosja omicron.

Deri më tani, asnjë rast i vetëm i infektimit me këtë lloj nuk është zbuluar në Sarajevë, por as në Bosnje dhe Hercegovinë, por ka mbërritur për shembull në Rumani, ku deri më tani janë konfirmuar dy raste të infektimit.

Me këtë rast kontaktuam një infektolog nga Spitali i Përgjithshëm, Dr. Ednan Drljeviq, i cili na shpjegoi se si është situata epidemiologjike në Sarajevë kur bëhet fjalë për shtamin kraken të virusit.

“Tapi kraken është zbuluar në vende si Austria, Rumania, Gjermania, Suedia dhe Britania e Madhe dhe duke qenë se festat e Vitit të Ri janë pas nesh, ka shumë të ngjarë që ne të ‘importojmë’ virusin në BiH me ardhjen e turistë nga vendet e lartpërmendura”, tha Dr Drljević.

Ai na shpjegoi se sa shpejt po përhapet ky lloj, sa është dhe nëse është fare i rrezikshëm.

“Deri më tani, nuk dihet shumë për këtë lloj, përveç që po përhapet më shpejt se të gjitha llojet e mëparshme me një shpejtësi prej 1.6. Faktori lehtësues është se kraken është pakrahasueshëm më i butë se omicron, dhe e njëjta gjë me numrin e vdekjeve. Ajo tregoi se janë hulumtime të mëparshme”, shton Dr. Drljeviq transmeton klix.ba/Gazeta e Re

Kategoritë
FamiljeShëndetësi