Çmenduri: Arabia Saudite shpall planet për rrokaqiell 1 trilion dollarësh që shtrihet në 120 km

Arabia Saudite ka njoftuar planet për një rrokaqiell prej 1 trilion dollarësh që shtrihet 75 milje nëpër shkretëtirë.

Princi i kurorës Mohammed bin Salman Al Saud ka bërë plane për të ndërtuar rrokaqiejt, të cilët do të bëhen prej xhami të pasqyruar dhe do të shtrihen përgjatë qytetit të ri të shkretëtirës, ​​dhe e ka quajtur strukturën Neom.

Wall Street Journal zbuloi dokumentet e planifikimit që përshkruanin detaje për ‘Mirror Line’, e cila do të qëndronte në një lartësi më të lartë se Empire State Building.

Qyteti i ardhshëm me zero karbon do të ndërtohet në një distancë prej 170 km, me ndërtesën që do të bëhet fokusi i qytetit të shkretëtirës, ​​i cili do të jetë afërsisht madhësia e shtetit të Massachusetts.

Të dy ndërtesat do të lidhen përmes vendkalimeve, ndërsa transporti, si sistemi i trenave me shpejtësi të lartë, do të qarkullojë në shtresa nën zonat e këmbësorëve në mënyrë që të mos prishë natyrën apo qytetarët.

Rrokaqiejt me tetë anë do të kalojnë nëpër Gjirin e Aqabës në një zonë malore dhe përfshin një kompleks sportiv, një marinë për jahte dhe një kompleks që do të strehojë qeverinë saudite, sipas dokumenteve të zbuluara.

Planet e ndërtimit do të jenë gjithashtu shtëpi për pesë milionë njerëz, të cilët mund të udhëtojnë nga njëri skaj në tjetrin në vetëm 20 minuta, me shumicën e lehtësive të disponueshme për banorët brenda një shëtitjeje prej pesë minutash.

Duke u mundësuar tërësisht nga burime të rinovueshme të energjisë, Princi pretendoi se donte që projekti të përfundonte deri në vitin 2030. Megjithatë, inxhinierët kanë paralajmëruar se ‘Mirror Line’ mund të marrë deri në 50 vjet që ndërtimi të përfundojë.

Kategoritë
BotaLajme