CNN: Kina ka një stacion ilegal policie në Zagreb dhe 100 qytete të tjera në mbarë botën

Pekini ka ngritur më shumë se 100 stacione të ashtuquajtura policore të huaja në mbarë botën për të monitoruar, ngacmuar dhe në disa raste riatdhesuar shtetasit kinezë që jetojnë në mërgim, duke përdorur marrëveshje dypalëshe sigurie me vendet në Evropë dhe Afrikë, raporton CNN.

Grupi aktivist i të drejtave të njeriut me bazë në Madrid, Safeguard Defenders thotë se ka gjetur prova se Kina operon 48 stacione të tjera policie jashtë vendit që kur grupi zbuloi për herë të parë ekzistencën e 54 stacioneve të tilla në shtator të këtij viti.

Kroacia, Italia, Serbia, Rumania të përfshira në rrjetin kinez…

Raporti, i titulluar “Patrullimi dhe Sigurimi”, fokusohet në shtrirjen e rrjetit të Kinës dhe shqyrton rolin që kanë luajtur iniciativat e përbashkëta policore midis Kinës dhe disa vendeve evropiane, duke përfshirë Italinë, Kroacinë, Serbinë dhe Rumaninë, në zgjerimin e panjohur më parë të Kinës. postat jashtë shtetit.publikimi i gjetjeve të kësaj organizate.

Safeguard Defenders pretendon se një shtetas kinez u detyrua të kthehej në shtëpi nga operativë të fshehtë në një stacion policie jashtë shtetit kinez në një periferi të Parisit, të rekrutuar posaçërisht për këtë qëllim, përveç zbulimeve të mëparshme se dy të mërguar të tjerë kinezë u kthyen me forcë nga Evropa – një. nga Serbia, tjetra nga Spanja.

Safeguard Defenders, i cili kërkon dokumente zyrtare kineze të disponueshme publikisht për prova të abuzimeve të dyshuara të të drejtave të njeriut, pretendon se ka identifikuar katër juridiksione të ndryshme policore të Ministrisë së Sigurisë Publike të Kinës që janë aktive në të paktën 53 vende, duke përfshirë të katër anët e globit, dyshohet se i ngarkuar për të ndihmuar emigrantët kinezë me nevojat e tyre jashtë vendit.

Pekin: Është shpifje ndaj Kinës

Pekini ka mohuar se ka një forcë policore të padeklaruar jashtë territorit të tij dhe Ministria e tij e Jashtme i tha CNN në nëntor: “Shpresojmë që palët përkatëse të ndalojnë bastisjen për të krijuar tensione. Përdorimi i kësaj si një justifikim për të njollosur Kinën është i papranueshëm.”

Në vend të kësaj, Kina pretendoi se objektet ishin qendra administrative, të krijuara për të ndihmuar emigrantët kinezë me detyra të tilla si rinovimi i patentës së tyre të shoferit. Kina tha gjithashtu se këto zyra janë një përgjigje ndaj pandemisë Covid-19, e cila la shumë qytetarë të mbërthyer në vende të tjera dhe jashtë Kinës dhe se ata nuk ishin në gjendje të rinovonin dokumentet e tyre.

Kur u kontaktua nga CNN në nëntor në lidhje me pretendimet origjinale të Safeguard Defenders, Ministria e Punëve të Jashtme e Kinës tha se stacionet jashtë shtetit drejtoheshin nga vullnetarë. Megjithatë, raporti i fundit i organizatës pretendon se një rrjet policor që ajo anketoi punësonte 135 njerëz për 21 stacionet e saj. Organizata gjithashtu arriti një kontratë trevjeçare për një punonjës të angazhuar në stacionin jashtë shtetit në Stokholm.

Aktivitetet e paraportuara jashtë misioneve zyrtare janë të paligjshme dhe të pazakonta

Aktiviteti konsullor i pa raportuar jashtë misioneve diplomatike zyrtare të një vendi është shumë i pazakontë dhe i paligjshëm, përveç nëse vendi pritës ka dhënë pëlqimin e tij të shprehur dhe një raport i Mbrojtësve të Sigurisë pretendon se zyrat kineze jashtë vendit ekzistonin për disa vite përpara pandemisë.

Raportet deri më tani kanë nxitur hetime në të paktën 13 vende dhe kanë ndezur një grindje diplomatike gjithnjë e më të ashpër midis Kinës dhe vendeve si Kanadaja, e cila ka një diasporë të madhe kineze. Kina nuk është e vetmja superfuqi e akuzuar për përdorimin e mjeteve jashtëgjyqësore për të arritur qëllimet e zbatimit të ligjit ose të persekutimit politik jashtë vendit.

Rusia, për shembull, është akuzuar dy herë për mbjelljen e substancave vdekjeprurëse kimike dhe radioaktive në tokën britanike në përpjekje për të vrarë ish-spiunët e saj. Rusia gjithmonë i ka mohuar këto akuza. Në Shtetet e Bashkuara, CIA u përfshi në një skandal rreth ekstradimit të jashtëzakonshëm të të dyshuarve për terrorizëm nga rrugët e Italisë në Gjirin e Guantanamos pas sulmeve të 11 shtatorit.

Megjithatë, treguesi i represionit të gjerë të qytetarëve kinezë jashtë vendit vjen në një kohë vendimtare për një komb që po lufton me trazirat në shtëpi, mes lodhjes publike mbi politikat kufizuese të zero-covid dhe fillimit të mandatit të tretë të liderit kinez Xi Jinping. Javën e kaluar, Kina tregoi se do të lehtësonte disa kufizime pandemike, tre vjet pas shfaqjes së Covid-19.

Policia kineze në të gjithë Italinë, video survejimi në ndërtesat e banimit

Si ekonomia e dytë më e madhe në botë, Kina ka zhvilluar marrëdhënie më të thella me shumë nga vendet ku thuhet se janë gjetur stacionet e reja të policisë, duke ngritur pyetje të sikletshme për qeveritë kombëtare që balancojnë interesat tregtare me sigurinë kombëtare. Italia, e cila ka nënshkruar një sërë marrëveshjesh dypalëshe sigurie me Kinën që nga viti 2015, ka qëndruar kryesisht e heshtur gjatë zbulimit të aktiviteteve të supozuara në territorin e saj.

Midis 2016 dhe 2018, policia italiane kreu patrulla të shumta të përbashkëta me policinë kineze, fillimisht në Romë dhe Milano, dhe më vonë në qytete të tjera duke përfshirë Napolin, ku në të njëjtën kohë, pretendon Safeguard Defenders, ata gjetën prova se ishte instaluar një sistem vëzhgimi me video. në ndërtesat e banimit kinez. gjoja “për parandalimin efektiv të krimit”.

Një zyrtar i policisë italiane i tha NPR në vitin 2016 se policimi i përbashkët “do të çojë në bashkëpunim më të gjerë ndërkombëtar, shkëmbim informacioni dhe shkëmbim burimesh për të luftuar grupet kriminale dhe terroriste që prekin të dy vendet”. OJQ-ja zbulon se Italia ka pritur 11 stacione policie kineze, duke përfshirë Venecia dhe Prato pranë Firences.

Kina lidhi marrëveshje të ngjashme me Kroacinë dhe Serbinë

Një ceremoni në Romë në vitin 2018 për të shënuar hapjen e një stacioni të ri u ndoq nga zyrtarë të policisë italiane, sipas pamjeve të postuara në faqet e internetit kineze, që tregojnë lidhje të ngushta midis forcave policore të dy vendeve.

Në fillim të këtij viti, gazeta italiane La Nazione raportoi se një hetim lokal në një nga stacionet kineze nuk kishte zbuluar ndonjë aktivitet të paligjshëm. Il Foglio citoi shefat e policisë të kenë thënë kohët e fundit se stacionet nuk paraqesin ndonjë problem të veçantë sepse ato duken se janë thjesht burokratike.

Kina gjithashtu ka arritur marrëveshje të ngjashme të përbashkëta të patrullimit policor me Kroacinë dhe Serbinë ndërmjet viteve 2018 dhe 2019 si pjesë e ndikimit strategjik në rritje të vendit nën iniciativën e politikës së jashtme të Xi-t, Brez dhe Rrugë. Oficerët e policisë kineze u panë në një patrullë të përbashkët me kolegët e tyre kroatë në rrugët e kryeqytetit të Zagrebit në korrik të këtij viti, sipas mediave kineze.

Një zyrtar i policisë së Zagrebit i intervistuar nga agjencia kineze Xinhua tha se patrullimet janë thelbësore për “mbrojtjen dhe tërheqjen e turistëve të huaj”. Një raport i Reuters i vitit 2019 tha se oficerët e policisë kineze u bashkuan me oficerët e policisë serbe në patrullë në Beograd për të ndihmuar në trajtimin e fluksit të turistëve kinezë. Një oficer i policisë serbe theksoi se kinezët nuk kishin autoritet të bënin arrestime.

Ata gjithashtu u zgjeruan në Afrikën e Jugut

Safeguard Defenders thotë gjithashtu se stacionet kineze janë krijuar në Afrikën e Jugut dhe vendet e afërta falë një marrëveshjeje të ngjashme me Pretorian, e cila ka qenë në fuqi prej vitesh. Kina filloi të vendoste bazat për lidhje më të ngushta policore me agjencitë policore të Afrikës së Jugut pothuajse dy dekada më parë, duke krijuar më vonë një rrjet të quajtur zyrtarisht “Qendrat e Shërbimit të Kinës Jashtë”.

Konsullata kineze në Cape Town tha se ky bashkëpunim “bashkon të gjitha komunitetet, si afrikano-jugorët dhe shtetasit e huaj në Afrikën e Jugut”. “Ky bashkëpunim parandalon në mënyrë aktive krimet kundër komunitetit dhe redukton ndjeshëm numrin e rasteve të tilla,” tha konsullata, duke vënë në dukje se qendrat janë shoqata jofitimprurëse pa “kompetenca të zbatimit të ligjit”.

Zyrtarët e qeverisë së Afrikës së Jugut janë cituar shpesh nga mediat kineze të kenë shprehur mbështetje për qendrat dhe duke thënë se puna e tyre ka ndihmuar policinë të thellojë marrëdhëniet e tyre me emigrantët kinezë që jetojnë atje, sipas një raporti të Jamestown China Brief të vitit 2019.

“Përpjekjet në rritje për të shtypur disidentët”

Mbrojtësit e mbrojtjes hasën në rrjetet e policisë ndërsa përpiqeshin të vlerësonin shkallën e përpjekjeve të Kinës për të bindur disa nga qytetarët e saj që të kthehen në Kinë kundër vullnetit të tyre, që mund të përfshijë gati një çerek milion njerëz në mbarë botën nën mandatin e Xi, sipas shifrave zyrtare kineze. .

“Nga Kina vijnë përpjekje në rritje për të shtypur disidentët në të gjithë botën, duke ngacmuar njerëzit, duke i frikësuar ata në heshtje dhe duke kërcënuar se do t’i kthejnë në Kinë kundër vullnetit të tyre”, tha drejtoresha e fushatës Safeguard Defenders, Laura Harth, duke shtuar:

“Ata do të fillojnë me telefonata. Ata mund të fillojnë të frikësojnë të afërmit tuaj në Kinë, t’ju kërcënojnë, të bëjnë gjithçka që të kthehen objektivat jashtë shtetit. Nëse kjo nuk funksionon, ata do të përdorin agjentë sekretë jashtë shtetit. Ata do të dërgojnë ata nga Pekini dhe përdorin metoda të tilla si joshja dhe burgosja”.

Ministria e Brendshme e Francës nuk pranoi të komentojë mbi pretendimet se një stacion policor kinez në një periferi të Parisit detyroi një shtetas kinez të kthehej në shtëpi. Zbulimet kanë ngjallur zhurmë të madhe në disa vende dhe heshtje të dukshme në të tjera.

“Është maja e ajsbergut, Kina nuk e fsheh fare atë që po bën”

Drejtori i FBI-së Christopher Wray i tha Komitetit të Sigurisë Kombëtare në nëntor se ai ishte thellësisht i shqetësuar nga zbulimi: “Është skandaloze të mendosh se policia kineze do të përpiqet të hapë një biznes, të themi, në Nju Jork, pa koordinimin e duhur. Kjo cenon sovranitetin dhe sovranitetin dhe anashkalon proceset standarde të bashkëpunimit gjyqësor dhe bashkëpunimit në zbatimin e ligjit”.

Irlanda mbylli një stacion policie kineze të zbuluar në territorin e saj, ndërsa Holanda, e cila mori masa të ngjashme, nisi një hetim, ashtu si edhe Spanja.

Harth i tha CNN se organizata ka të ngjarë të gjejë edhe më shumë stacione në të ardhmen: “Është maja e ajsbergut. Kina nuk e fsheh atë që po bën. Ata po thonë në mënyrë eksplicite se do t’i zgjerojnë këto operacione, kështu që ne duhet ta marrin këtë seriozisht. Ky është momenti kur vendet duhet të kenë parasysh se ka të bëjë me mbrojtjen e shtetit ligjor dhe të të drejtave të njeriut në vendet e tyre, si për popullin e Kinës ashtu edhe për të gjithë të tjerët në mbarë botën.”

Kategoritë
BotaLajme