Covid mund të shkaktojë probleme me zemrën, ja si e sulmon saktësisht

Shkencëtarët që studiojnë zemrat e njerëzve kanë zbuluar se infeksionet e bëjnë të vështirë funksionimin e duhur të këtij organi jetik.

Covid mund të shkaktojë dëmtim të zemrës në nivel qelizor që mund të çojë në probleme afatgjata, duke përfshirë rrahjet e parregullta të zemrës dhe dështimin e zemrës, tregon hulumtimi paraprak, shkruan NBC News.

Studiuesit në Universitetin e Kolumbisë në Nju Jork ekzaminuan indet e zemrës pas vdekjes nga njerëzit që kishin Covid dhe zbuluan se infeksioni dëmtoi mënyrën se si qelizat e zemrës rregullojnë nivelet e kalciumit, një mineral që luan një rol të rëndësishëm në kontraktimin e organeve dhe pompimin e gjakut në të gjithë trupin. Në pjesën e dytë të studimit, i njëjti dëm është vërejtur te minjtë me Covid.

Kur një person është i infektuar me Covid, sistemi imunitar lëshon një përgjigje të fuqishme inflamatore në një përpjekje për të luftuar virusin. Ky inflamacion, zbuloi një studim i ri, prish mënyrën e depozitimit të kalciumit në zemër.

Jonet e kalciumit – versioni i elementit që mbart një ngarkesë pozitive – janë lajmëtarë të rëndësishëm që rregullojnë funksionin e zemrës, duke përfshirë shpejtësinë dhe forcën e kontraktimeve të organit. Këto jone ruhen brenda qelizave dhe kur trupi duhet t’i përdorë ato, ato çlirohen përmes kanaleve në membranën qelizore, gjë që siguron çlirimin e sasisë së duhur të kalciumit.

Dëmtimi i shkaktuar nga inflamacioni gjatë një infeksioni Covid duket se shkakton hapjen e këtyre kanaleve, duke lejuar që shumë kalcium të rrjedhë nga qelizat e zemrës, tha Dr. Andrew Marks, një kardiolog dhe profesor i biofizikës në Universitetin e Kolumbisë, i cili drejtoi studimin. Kjo përmbytje e kalciumit, tha ai, mund të ngadalësojë zemrën dhe madje të shkaktojë aritmi fatale, ose rrahje të çrregullta të zemrës.

“Çfarëdo ndryshimi që ata panë u shkaktua nga infeksioni”, tha Marks, duke shtuar se studimi i ri ishte i vogël dhe hapi tjetër ishte kryerja e kërkimeve në një shkallë më të madhe.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi