Daçiq: Dy rezultate të mundshme në Bruksel – arsyeja e shëndoshë apo trazira

Ka dy rezultate të mundshme nga takimet e sotme në Bruksel, njëra është se mbizotëron arsyeja e shëndoshë dhe tjetra është se ndodhin incidente, tha ministri i Jashtëm Ivica Daçiq, i cili shpreson se bashkësia ndërkombëtare do të bëjë presion mbi Prishtinën.

“Është e qartë se kush mund t’i iniciojë këto lloj incidentesh dhe adresa e presionit është plotësisht e qartë. Nëse dikush dëshiron që këto presione të drejtohen ndaj Prishtinës apo jo, bashkësia ndërkombëtare duhet të sqarohet me vetveten”, tha Ivica Daçiq për Tanjug.

Ai shprehu shpresën se bashkësia ndërkombëtare do të bëjë presion mbi Prishtinën që të mos zbatojë masa represive kundër popullit serb, sepse kjo, paralajmëroi ai, mund të çojë në një përçarje serioze jo vetëm të rendit dhe paqes publike, por edhe të paqes dhe stabilitetit rajonal. .

Ai po ashtu thotë se takimi në Bruksel në të cilin është ftuar presidenti i Serbisë, në këtë situatë është krejtësisht i panevojshëm, d.m.th nëse dikush donte të bënte presion dhe të parandalonte incidente në Kosovë, mjaftoi të thërriste kryeministrin e Kosovës. institucionet e përkohshme të Prishtinës, Aljbin Kurti, duke qenë se ai është pala që shkakton telashe.

“Serbia asnjëherë nuk e ka refuzuar dialogun dhe ne gjithmonë do të marrim pjesë në të gjitha këto. Ne këtu po luftojmë për zbatimin e Marrëveshjes së Brukselit, ndryshe nga Kurti, i cili jo vetëm që nuk dëshiron të zbatohet Marrëveshja e Brukselit, por dëshiron të veprojë në mënyrë të njëanshme. sa më shumë situata në terren e ndërlikon atë”, tha Daçiq.

“Plani i Kurtit që pala shqiptare të pushtojë veriun e Kosovës dhe Metohisë”
Ai theksoi se plani i Kurtit është që pala shqiptare të pushtojë veriun e Kosovës, të shtrijë të gjithë sovranitetin, për të cilin mendojnë se është i mjaftueshëm për shpalljen e shtetit, në veri, duke pasur parasysh se kjo nuk ka qenë rasti deri tani.

Ai theksoi se pikërisht për këtë qëndrim të Prishtinës, populli serb nuk e merr lehtë atë që po ndodh rreth targave dhe vlerësoi se kjo është një përpjekje tjetër e palës shqiptare për të detyruar serbët të njohin të ashtuquajturën. shteti i Kosovës.

Ai përkujtoi se pala shqiptare po i detyron policët serbë që të zbatojnë dënime ndaj popullit të tyre, prandaj, shton ai, është marrë vendim që serbët të largohen nga institucionet derisa të tërhiqet një vendim i tillë, gjegjësisht deri në Unionin e Serbisë. Komunat është formuar sipas marrëveshjes së planifikuar të Brukselit.

Ai ka thënë se serbët nuk do ta lejojnë veten të jenë viktima të qëndrimit tolerant të ndërkombëtarëve ndaj, siç tha, sjelljes së egër të Kurtit, i cili shkel jo vetëm nënshkrimin e Prishtinës por edhe nënshkrimin e BE-së.

Ai beson se Kurti deri më tani ka treguar se për të nuk ka as BE, as Marrëveshje të Brukselit, as fuqitë e mëdha perëndimore, por se i intereson vetëm pavarësia e Kosovës me çdo kusht.

“Shumica e njerëzve duan atë që nuk e kanë dhe për mua një sjellje e tillë është plotësisht e kuptueshme psikologjikisht. Ata janë larg kësaj, nuk mund të marrin më shumë se 83 nga 193 vota në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara”, përfundoi Daçiq.

Kategoritë
LajmeRajoni