Dijar Latifi: Uji në shishe plastike kërcënon shëndetin!

Shkruan Dijar Latifi

Në muajt e verës, uji në shishet plastike që presin në dorezat e automjeteve, ose i ruajtur në vapë kërcënon shëndetin tonë. Shihet se substanca Bisphenol A (BPA) e përzier me ujë rrit rrezikun e shumë sëmundjeve që nga lindja e parakohshme deri në infertilitet, nga diabeti te kanceri. Kjo substancë vepron si një hormon artificial me efekte të ngjashme me estrogjenin.
Edhe pse e ruajmë me kujdes shishen plastike në një mjedis të freskët dhe pa rrezet e diellit pas marrjes së saj, ne përballemi me këtë rrezik, pasi nuk janë marrë parasysh kushtet e mëparshme të transferimit dhe ruajtjes. Sëmundjet e shkaktuara nga shishet plastike mund të çojnë në kushte të tilla si rreziku i lindjes së parakohshme tek gratë shtatzëna, vonesa në zhvillimin e foshnjave dhe infertilitet. Shishet plastike dhe karbohidrat e ruajtura dhe prodhuar në mënyrë të papërshtatshme nga materiale të papërshtatshme rrisin të gjitha këto rreziqe. Në studime kemi parë se substanca bisfenoli e përzier me ujë rrit
rrezikun e disa llojeve të kancerit, përveç kësaj, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit. Shishet nuk duhet të përdoren më shumë se një herë. Në përdorim të përsëritur, mund të shfaqen sëmundje të tjera si për shkak të ekspozimit ndaj BPA ashtu edhe për shkak të formimit të baktereve dhe kërpudhave.


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONE