Diplomatët iranianë dhe izraelitë ofendojnë rëndë njëri tjetrin në Twitter për ligjin zgjedhor në Bosnje dhe Hercegovinë

Ambasada e Iranit në Bosnje dhe Hercegovinë dhe ambasadori i Izraelit në Kroaci kanë shkëmbyer sot fjalë të ashpra dhe ofendime në rrjetet sociale për shkak të diskutimeve aktuale për ndryshimet në ligjin zgjedhor në Bosnje dhe Hercegovinë.

Pasi ambasada e Izraelit në Bosnje dhe Hercegovinë, selia e së cilës është në Tiranë, publikoi një deklaratë në fillim të javës në mbështetje të kërkesave të partive kroate për ndryshime në ligjin zgjedhor, sot ambasada e Iranit në Sarajevë e komentoi këtë në Twitter. .

Irani mbështeti kreun e diplomacisë së Bosnjë-Hercegovinës

“Regjimi sionist i aparteidit nuk është i kualifikuar për të komentuar mbi fatin politik të Bosnjë-Hercegovinës”, tha ambasada iraniane.

Në këtë mënyrë ata mbështetën ministren e Jashtme të BeH-së, Bisera Turkoviq, e cila dje i dërgoi një demarsh Ministrisë së Punëve të Jashtme në Tel Aviv dhe ambasadës së tyre në Tiranë, ku dënonte deklaratën në mbështetje të qëndrimeve të HDZ-së dhe partive të tjera kroate. .

“Çdo mbështetje për reformën zgjedhore që do të diskriminonte qytetarët për shkak të përkatësisë etnike apo fetare, padyshim që është refuzuar nga shumica e partive parlamentare në Bosnje dhe Hercegovinë”, ka shkruar ndër të tjera Turkoviq.

Ambasadori i Izraelit në Kroaci: Mullah qesharak dhe i rrezikshëm nga Teherani

Tel Avivi dhe ambasada në Tiranë nuk kanë marrë ende asnjë përgjigje për postimin iranian në Twitter, por për këtë arsye ambasadori izraelit në Zagreb, Ilan Mor, ka bërë një deklaratë shumë të qartë në lidhje me postimin e diplomacisë iraniane.

Ai pyeti nëse “Mullahi qesharak dhe i rrezikshëm nga Teherani” ishte ftuar të gjykonte ndonjë gjë, por nuk u përfshi në diskutime rreth përmbajtjes së deklaratës së publikuar nga ambasada izraelite në BiH.

Në atë deklaratë thuhet se ata mbështesin barazinë e plotë të të gjithë qytetarëve të BeH dhe çdo iniciativë që promovon këtë barazi.

Politikanët boshnjakë kërkuan sqarime nga Izraeli

Ata gjithashtu besojnë se kushtetuta e Bosnjë-Hercegovinës vendosi një sistem të qëndrueshëm të ndarjes së pushtetit midis popujve përbërës dhe përfaqësuesve të tyre politikë, i cili është një parim që duhet respektuar dhe marrë parasysh kur kërkohet një zgjidhje për ligjin zgjedhor, i cili duhet të të sigurojë njëkohësisht dy parime kyçe: barazinë dhe mosdiskriminimin.

“Një nga mënyrat për të ruajtur këto parime kyçe është përmes përfaqësimit legjitim, gjë që u konfirmua nga Gjykata Kushtetuese e Bosnjë-Hercegovinës, pa të cilën sistemi i demokracisë konsociative nuk është as i zbatueshëm dhe as i qëndrueshëm. Në këtë drejtim, aktgjykimi Sejdiq-Finci, si dhe vendimet e tjera të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut ende nuk janë zbatuar”, thuhet në deklaratë, e cila menjëherë pas publikimit shkaktoi reagime kontradiktore në BiH.

Politikanët dhe partitë boshnjake e vlerësuan si të dyshimtë, duke kërkuar sqarime shtesë nga Izraeli dhe tani në anën e tyre ka dalë edhe Irani.

Kategoritë
LajmeRajoni