Dodik: procesi i shkëputjes së RS-së nga BeH mund të përshpejtohet

Anëtari i Presidencës së BH-së, Milorad Dodik, parashikoi se gjatë jetës së tij Republika Srpska do të bëhet shtet i pavarur, duke pohuar se rrethanat kanë ndryshuar, kështu që procesi i shkëputjes nga BeH mund të përshpejtohet.

Dodik: BiH nuk mund të mbijetojë

“Unë do të shikoj (pavarësinë e RS) me siguri. Proceset po përshpejtohen dhe ajo që po ndodh në Sarajevë tregon se kërkesat politike myslimane nuk zgjidhen më aq bosh. Disa të tjera po depërtojnë dhe ato do të çojnë në një strukturë të re.” tha Dodik në një intervistë për televizionin Una.

Ai tha se Bosnja dhe Hercegovina nuk mund të mbijetojë sepse nuk ka marrëveshje të brendshme midis tre kombeve, e cila më pas hap rrugën për shkëputjen e RS. Ai gjeti mbështetje për pretendimet e tij edhe në protestat kundër Përfaqësuesit të Lartë Christian Schmidt, të organizuara këtë javë në Sarajevë për shkak të ndryshimeve të paralajmëruara në ligjin zgjedhor.

Ai tha se ishte një përpjekje për të rrëzuar kushtetutën në rrugë, por theksoi se personalisht nuk mbështet asnjë masë të vendosur nga përfaqësuesi i lartë sepse nuk e njeh legjitimitetin e saj. Ai njoftoi gjithashtu se së shpejti do të takohet me presidentin rus Vladimir Putin, për të cilin edhe një herë kishte vetëm fjalë lavdëruese.

“Këta perëndimorë nuk respektojnë integritetin territorial të BiH”

“E pranoj se kam shkuar te Vladimir Putin nga një arsye e shëndoshë dhe do të shkoj sërish në shtator. Çdo herë, si në të kaluarën, Putin tha se ai mbështet Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit dhe ligjin ndërkombëtar, por edhe se ai respekton dhe mbështet integritetin territorial të BH. Por këta perëndimorë nuk e respektojnë integritetin territorial të BeH, por duan të krijojnë një vend unitar, të centralizuar që nuk mund të funksionojë”, tha Dodik.

Ai është i bindur se do të fitojë sovranisht zgjedhjet e tetorit, kur do të garojë për postin e presidentit të RS.

Kategoritë
LajmeRajoni