Dodik: Qëndrim i përbashkët me Vuçiqin nesër në samitin e Tiranës

Presidenti i Republikës Srpska, Milorad Dodik, tha se nesër ai dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, do të bashkërendojnë qëndrimin e përbashkët për pjesëmarrjen në samitin e liderëve të BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor, i cili do të mbahet. të martën më 6 dhjetor në Tiranë.

Dodik tha se qëndrimi i Presidentit të Serbisë për të shkuar në samitin në Tiranë është shumë i qartë, por duhet të merren parasysh edhe rrethanat reale, pra fakti që është një samit i BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. dhe se Serbia është vendi më i rëndësishëm në rajon.

“Ndoshta BE-ja nuk do ta shikojë pa asnjë përpjekje për të siguruar praninë e presidentit Vuçiç, por ajo që është e rëndësishme është që nesër gjatë ditës të kristalizojmë dhe të miratojmë një qëndrim të përbashkët nëse do të shkojmë apo jo,” tha Dodik për Tanjug.

Dodik deklaroi se, nëse presidenti i Serbisë nuk shkon në këtë takim, “atëherë prania e Republikës Srpska në Tiranë do të jetë e diskutueshme”. Këtu duhet theksuar se entiteti i RS-së as nuk është ftuar dhe as do të marrë pjesë, por Bosnja dhe Hercegovina.

“Këtu në Bosnje dhe Hercegovinë ka procedura komplekse në këtë drejtim, dihet që Bosnja dhe Hercegovina ka një Presidencë tre anëtarëshe dhe nëse një anëtar nuk mund ta bëjë këtë, atëherë një tjetër shkon dhe kjo mund të jetë problem, por Ne do t’i koordinojmë të gjitha këto me Presidentin Vuçiq”, tha Dodik.

Presidenti i RS-së vuri në dukje se Vuçiq, në vlerësimin e tij për marrëdhëniet e bashkësisë ndërkombëtare me Prishtinën, ka shënuar shumë qartë të gjitha pikat e rëndësishme të marrëdhënies së padrejtë të vetë BE-së.

“Kështu që nesër, pas bisedës së tij me njerëz të rëndësishëm, do të flasim sërish dhe do të harmonizojmë qëndrimin tonë”, theksoi Dodik.

Ai tha se Republika Srpska është e interesuar të ndërtojë të gjitha qëndrimet e përbashkëta ndërkombëtare me Serbinë dhe se sot ka biseduar me presidentin e Serbisë në telefon dhe se shpesh shkëmbejnë mendime dhe përpiqen të arrijnë qëndrime të përbashkëta.

Ai theksoi se Republika Srpska dhe Serbia kanë harmonizuar qëndrimet për shumë çështje dhe se është shumë e rëndësishme që të ndërmerren aktivitete dhe masa të përbashkëta.

“Është e dukshme dhe e qartë nga fjalimi i mëparshëm i presidentit Vuçiq se ka shumë probleme, keqkuptime dhe sa më tej shkojmë, aq më shumë Serbia dhe Republika Srpska mbështillen me atë klishe të tyren për të cilën ne jemi përgjegjës dhe sa herë që ata presin që ne t’i realizojmë pritshmëritë e tyre, të cilat, si rregull, shkojnë në dëm të Republikës Srpska dhe Serbisë, duke mos respektuar asnjë nga qëndrimet që ne paraqesim”, tha Dodik.

Ai deklaroi se “ata po përpiqen ta vendosin Serbinë dhe Republikën Srpska në pozitën e pjesëmarrësve pasivë në tubime të ndryshme dhe të mbështesin vetëm pikëpamjet e tyre”.

Kategoritë
LajmeRajoni