“Duhet të shpërblehen”, Kryeministri slloven i jep një ide BE-së se si t’i afrojë shtetet e Ballkanit Perëndimor

Bashkimi Evropian duhet të fokusohet në shpërblimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor për përparimin në rrugën e anëtarësimit, në mënyrë që të krijojë stimuj që ata të vazhdojnë të ndjekin një qëllim të largët dhe sfidues, tha kryeministri slloven, Robert Golob, transmeton Gazeta Express.

Robert Golob, i cili ishte në Berlin për bisedime me kancelarin gjerman Olaf Scholz, dha shembullin e energjisë, duke sugjeruar se Maqedonia e Veriut mund të lejohet të marrë pjesë në projekte energjetike në mbarë Evropën sapo të ketë zbatuar plotësisht të gjitha rregullat energjetike të BE-së.

“Problemi tani është se ju keni vetëm një qëllim që është shumë larg në të ardhmen, kështu që ju duhet të bëni një hap të madh përpara se të bëni ndonjë lloj suksesi. Kjo nuk është shumë motivuese”,  tha ai për Reuters në një intervistë.

“Nëse ne mund ta ndajmë atë në hapa të vegjël dhe ta lëmë secilin vend të shohë se ka diçka për të, atëherë është shumë e lehtë të bindim vendet e tjera që ata bëjnë të njëjtat hapa”, shtoi ai.

Vitet e pritjes për anëtarësim kanë çuar në pakënaqësi dhe entuziazëm ftohës për BE-në në shumë vende të Ballkanit Perëndimor, një zhgënjim që shumë në kryeqytetet evropiane shqetësohen se krijon mundësi në rajon për rivalët strategjikë si Kina dhe Rusia.

 

Kategoritë
BotaLajme