Dy persona vdiqen nga pickimi i rriqërave në Kroaci

Nga 11 personat e infektuar me meningoencefalit të lindur nga rriqrat në Kroaci këtë vit, rreth tetë janë nga Qarku Primorje-Gorski Kotar, dy prej të cilëve vdiqën si pasojë e sëmundjes.

Vaksinimi ofrohet për të gjithë ata që qëndrojnë pranë rriqrave të rrezikshëm
Shefi i Departamentit Administrativ të Qarkut Primorje-Gorski Kotar për Shëndetësi, Đulija Malatestiniq, tha se Gorski Kotar është bërë fokusi i përhapjes së sëmundjes. Përhapet nga pickimi i rriqrës, e cila transmeton virusin nga brejtësit e infektuar te kafshët dhe njerëzit e tjerë.

Malatestinić raportoi se qarku ofroi vaksinim falas për të gjithë ata që detyrohen të qëndrojnë në zonat ku ka rriqra të rrezikshme për shkak të punës së tyre. Këta janë pylltarët, prerësit, kujdestarët komunalë, anëtarët e HGSS dhe shumë të tjerë. Në të gjitha qytetet dhe komunat e Gorski Kotarit është dërguar ftesë për regjistrimin e personave për vaksinim.

Kryetarja e Departamentit Epidemiologjik të Qarkut të Institutit Mësimor të Shëndetit Publik, Dobrica Ronçeviq, tha se parandalimi është gjëja më e rëndësishme në parandalimin e infeksionit. Prandaj, rekomandohet të shkoni në pyje ose zona me bar me rroba me mëngë dhe pantallona të gjata dhe të mbroni veten me repelantë insektesh.

Simptomat janë të ngjashme me gripin dhe madje edhe koronën

Inkubacioni në meningoencefalitin e lindur nga rriqrat mund të zgjasë deri në dy javë, kështu që personi i infektuar ndonjëherë as nuk e mban mend kafshimin ose as nuk e ka vënë re atë. Në fazën e parë, simptomat janë të ngjashme me sëmundjet e tjera virale, si gripi, madje edhe koronavirusi, tha Roncevic. Nëse sëmundja nuk trajtohet, mund të shfaqen dhimbje të forta koke dhe paralizë, duke përfshirë paralizën e frymëmarrjes.

Një rriqrës i duhet deri në një ditë për të gjetur një vend ku do të kafshojë dhe do të fillojë të thithë gjak, kështu që mund të hiqet duke bërë dush dhe duke ekzaminuar trupin pas kthimit nga natyra. Në mënyrë të ngjashme, njeriu mund të infektohet me borreliozën Lyme, një sëmundje potencialisht serioze, e cila mund të trajtohet me sukses me antibiotikë në fazën e parë. Katër nga tetë pacientë të infektuar me meningoencefalit në qarkun Primorje-Gorski Kotar ishin gjithashtu të infektuar me bakteret që shkaktojnë borreliozën, tha Ronçeviç.

Në vitin 2005, në zonën e Gorski Kotar u shfaqën rastet e para të infeksionit nga pickimi i rriqrave, të cilat dyshohej se ishin meningoencefalit. Në vitet në vijim, procedura për zbulimin laboratorik të sëmundjes u përmirësua, kështu që në vit regjistroheshin deri në tre të sëmurë, deri në rritjen aktuale të ndjeshme.

Kategoritë
LajmeRajoni