E rrallë në Itali, 97-vjeçarja bëhet donatorja më e vjetër, mëlçia e saj shpëton një jetë

Një grua 97-vjeçare dhuroi mëlçinë e saj duke shpëtuar një jetë dhe duke u bërë dhuruesja më e vjetër në Itali. Marrja e mostrave u krye në spitalin Fabriano.

Një histori që ka kthyer në qendër të vëmendjes një çështje të rëndësishme siç është dhurimi i organeve nga të moshuarit. Kjo për shkak se në një moshë të caktuar është e pamundur të dhurosh organe, një mendim i cili rezultoi i gabuar.

Rasti i Fabrianos është dëshmia se të gjithë mund të japin pëlqimin për dhurimin e organeve, pavarësisht nga mosha e tyre. Është e rëndësishme të informohen saktë të moshuarit sepse edhe “Po-ja” e tyre mund të shpëtojë jetën e një pacienti në pritje të transplantit”, tha drejtori i Qendrës Kombëtare të Transplantit Massimo Cardillo.

Në vitin 2021 mosha mesatare e donatorëve të përdorur ishte 60.4 vjeç, në vitin 2002 ishte 52 vjeç. Në përgjithësi, 46.8% e marrjes së organeve të vitit të kaluar ishte nga njerëz që vdiqën mbi moshën 65 vjeç dhe 13.6% e donatorëve ishin mbi 80 vjeç.Mosha mesatare e dhuruesve po rritet për shkak të rritjes së jetëgjatësisë, por mbi të gjitha falë kapacitetit gjithnjë e më të madh të rrjetit të transplantit për të përdorur me sukses organet e të moshuarve, duke ruajtur standarde shumë të larta të cilësisë dhe sigurisë edhe në këtë lloj transplanti”, tha Cardillo

Kategoritë
BotaLajme