Edhe 9 milardë euro për Ukrainën

Komisioni Evropian propozoi të mërkurën, 18 maj 2022, një hua prej 9 miliardë eurosh (9.5 miliardë dollarë) për Ukrainën për të mbajtur vendin në këmbë, ndërsa ajo lufton për të shmangur pushtimin rus dhe dëshiron të krijojë një strukturë rindërtimi për pas luftës.

Paratë për kredinë prej 9 miliardë lekësh do të huazoheshin nga Komisioni në tregje nën mekanizmin e ndihmës makrofinanciare, të mbështetur nga garancitë e qeverive të BE-së.

Ne po propozojmë të plotësojmë lehtësimin e konsiderueshëm afatshkurtër të ofruar deri më tani, me një ndihmë të re të jashtëzakonshme makro-financiare për Ukrainën deri në 9 miliardë euro në vitin 2022”, tha Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen.

Por ne gjithashtu duhet të mendojmë për të nesërmen për përpjekjen më të gjerë të rindërtimit. BE do dhe nuk duhet të jetë e vetmja që do të kontribuojë në këtë përpjekje,” tha ajo.

“Kjo është arsyeja pse ne propozojmë një platformë rindërtimi si pjesë e këtij plani të udhëhequr bashkarisht nga Ukraina dhe Komisioni dhe duke bashkuar shtetet anëtare të BE-së, donatorë të tjerë dypalësh ose ndërkombëtarë, institucione financiare ndërkombëtare dhe partnerë të tjerë me mendje”, tha ajo.

Kategoritë
BotaLajme