Ekspertët zbuluan: Një gjë e vogël na fal kur gënjejmë

Hulumtimi i ri ka zbuluar se ka disa modele që tregojnë se një person është i pandershëm kur flet për njerëzit e tjerë.

“Njerëzit gënjejnë për një arsye, veçanërisht kur e vërteta është problematike ose kur duan të ruajnë një reputacion si prosocial,” thotë David Markowitz, një studiues komunikimi në Universitetin e Oregon.

Në një eksperiment të madh në internet, ai u kërkoi 1,169 vullnetarëve të renditeshin nga 0 në 100 se sa “evoluar” mendojnë ata për tetë grupe të ndryshme shoqërore. Këto grupe ishin arabë, myslimanë, emigrantë, amerikanë, demokratë, republikanë, afrikano-amerikanë dhe aziatikë.

Më pas pjesëmarrësit në hulumtim shkruan mendimet, ndjenjat dhe reflektimet e tyre rreth grupeve që po vlerësonin. Kjo zgjati pesë minuta dhe gjysmës së vullnetarëve iu kërkua të gënjejnë për atë që mendonin në të vërtetë, ndërsa gjysmës tjetër iu kërkua të ishin të sinqertë.

Më shumë emocione negative

Një program i analizës së tekstit, Linguistic Inquiry dhe Word Count, ishte në gjendje të dallonte përgjigjet e sinqerta nga ato të pandershme bazuar në llojin e fjalëve të përdorura, raporton Science alert.

Markowitz zbuloi se ata që gënjyen në eksperiment përdorën më pak vetë-referencë dhe më shumë emocione negative sesa ata që ishin të sinqertë.

“Thirrjet e mashtrimit në 911 nuk mund të përafrojnë të njëjtin nivel frike, ankthi ose shqetësimi si telefonatat reale gjatë një emergjence,” shpjegon Markowitz.

Ky efekt ishte edhe më i theksuar kur vullnetarët në këtë studim gënjyen për grupet që i konsideronin si më të zhvilluarit. Nevojiten më shumë kërkime për të testuar kufizimet e studimit dhe për të siguruar besueshmërinë e kësaj metode, por Markowitz beson se një kuptim më i mirë i këtyre proceseve mund të na ndihmojë të zbusim retorikën e urrejtjes dhe mashtruese që shkakton dëm psikologjik dhe social për grupet e pakicave.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi