‘Engjëjt e Gaddafit’, rojet personale të njeriut që drejtoi Libinë ishin të gjinisë femërore

Duke sunduar Libinë për 42 vjet, Muammar Gaddafi u bë një nga udhëheqësit më jetëgjatë në Afrikë dhe në botën arabe. Me syzet e diellit, mjekrën e gjatë dhe stilin e të veshurit, qëndrimet unike të liderit nuk kufizoheshin vetëm në politikë dhe pamje. ‘Rojet e Amazonës’ të Gaddafit, e përbërë vetëm nga gra, është një nga detajet më të habitshme për sundimin e tij.

Muammar Gaddafi, lideri i rrëzuar i Libisë, i cili u vra nga rebelët në vitin 2011, sundoi Libinë nga viti 1969 deri në vitin 2011 dhe u bë një nga simbolet “përcaktuese” të Libisë gjatë sundimit të tij. Gaddafi, i cili është i dashur nga disa qarqe dhe i urryer nga të tjerët, ka ndihmuar Libinë të krijojë një profil të vendit shumë më të qëndrueshëm se sot, pavarësisht akuzave të shumta në të cilat ai ishte përfshirë gjatë sundimit të tij. Pas Gaddafit, Libia u shndërrua në një vend të dominuar nga lufta civile, ekstremizmi dhe kryekomandantizmi dhe ende nuk mundi të rikuperohej me gjithë këto vite.

Epo, a nuk ka pasur ngjarje interesante në qeverisjen e Gadafit, sigurisht që ka pasur. Njëra prej tyre ishte se pas ardhjes në pushtet të Gaddafit, ai pushoi së përdoruri titullin ‘President i Libisë’ pas një kohe dhe filloi të përdorte tituj të tillë si ‘Vëllau Udhëheqës’ ose ‘Udhërrëfyes i Revolucionit’. Bashkë me titujt e rinj, rreth Gadafit filloi të shfaqej edhe një truprojë e re. Njësia speciale, të cilën shtypi perëndimor e quajti ‘rojet e Amazonës’ dhe emri zyrtar ishte ‘Nuns Revolucionare’ (ar-râhibât ath-thawriyât), përbëhej tërësisht nga gra dhe siguronte sigurinë e Gadafit. Gaddafi po udhëtonte me 15 anëtarë të Gardës së Amazonës, të caktuar zakonisht për qëllime sigurie ose kujdesi personal.Arsyeja e krijimit të këtij unioni të paprecedentë të mbrojtjes në botë ka qenë objekt kurioziteti nga shumë njerëz dhe për këtë temë janë bërë pretendime të ndryshme. Sipas disave, Gaddafi donte që të formohej një njësi e tillë sepse mendonte se do të ishte e vështirë për një sulmues mashkull të qëllonte mbi gratë. Sipas disave, Gaddafi iu drejtua një mënyre të tillë sepse donte të rrethohej me gra të reja dhe tërheqëse.

Në një vend ku një pjesë e konsiderueshme e grave mbanin mbulesë dhe shami, Gardianët e Amazon mbanin taka të larta, grim dhe bizhuteri të supozuara ari dhe argjendi. Njësia speciale e mbrojtjes së Gadafit ishte po aq e kujdesshme sa ai ishte për imazhin dhe pamjen e tij. Stërvitja e njësisë speciale ishte po aq e veçantë sa edhe emri i saj. Bashkimi me Guardians of the Amazon nuk ishte një ‘sukses’ i lehtë. Gratë, të cilat ishin trajnuar në artet marciale, aftësitë fizike dhe armët e zjarrit, u përzgjodhën nga vetë Gaddafi pas përfundimit të stërvitjes së tyre dhe u rekrutuan në Gardën e Amazonës.

Kategoritë
BotaLajme