Erdogan bën hapjen e ekoxhamisë së parë në Kroaci

Të gjithë njerëzit me mendje, zemër dhe shpirt të hapur janë të mirëseardhur në xhaminë e re dhe qendrën islame në Sisak, pavarësisht nga feja e tyre, tha për Hina kryeimami i Sisakut Alem Crnkiq në prag të hapjes ceremoniale të kompleksit fetar, ku do të marrë pjesë. nga presidenti turk të enjten Rexhep Tajip Erdogan.

Qendra e re Islame mbulon një sipërfaqe prej rreth 2600 metra katrorë dhe është qendra e tretë e tillë në Kroaci, pas Zagrebit dhe Rijekës. Kroacia ka gjithashtu një xhami më të vogël në Gunja, e para dhe më e vjetra në vend, dhe një qendër më të vogël islamike në Umag.

Ndërtimi i një xhamie në Sisak është një “ëndërr shumë brezash” e myslimanëve në Sisak dhe Sisak-Moslavina County, tha Crnkić në një intervistë për Hina.

Po mbërrijnë kreu i shtetit dhe delegacioni turk

Më shumë se 55 vjet pas krijimit të idesë dhe pesë vjet pas fillimit të ndërtimit, pas ngatërresave burokratike, pandemive dhe tërmeteve që ngadalësuan procesin, Qendra Islamike hapet të enjten me një ceremoni solemne ku mori pjesë edhe kreu i shtetit kroat. delegacioni turk i kryesuar nga Erdogan dhe një numër diplomatësh dhe zyrtarësh të lartë.mysafirë.

Tashmë në fundjavë pas hapjes Qendra organizon ditë të hapura në mënyrë që të gjithë banorët e Sisit dhe të interesuarit të mund ta vizitojnë atë. “Qëllimi ynë më i rëndësishëm është të kemi kontakt me komunitetin shoqëror”, thekson imami.

Një e pesta e kompleksit i kushtohet hapësirës për lutje, dhe pjesa tjetër, rreth dy mijë metra katrorë, është e destinuar për të gjithë.

“Nëse muslimanët do të donin ta ndërtonin këtë objekt për vete, ata do të ndërtonin vetëm një xhami”, tha Crnkić.

“Ne mirëpresim të gjithë njerëzit me mendje, zemër dhe shpirt të hapur, pavarësisht nga përkatësia fetare, të gjithë ata që janë të hapur për të takuar dhe njohur të tjerët”, theksoi imami i ri nga Sisaku, me origjinë nga Sišča.

Eko xhamia e parë

Përveç zonës së faljes, Qendra ka klasa multifunksionale, të destinuara për studentët e studimeve fetare, por edhe për forma të tjera të edukimit si ato të kulturës islame. Ekziston edhe një restorant me specialitete islame dhe një qendër e madhe kongresesh që mund të presë konferenca ndërfetare.

Ekziston edhe një divanhana – një “hapësirë ​​për relaksim dhe shoqërim” – ku vizitorët do të mund të lexojnë në një mjedis oriental me një pije të nxehtë.

E veçanta e xhamisë së Sisakut është qëndrueshmëria e saj energjetike, prandaj edhe quhet “ekoxhamia” e parë në këtë pjesë të Evropës. Qendra ka pompa nxehtësie, pompa nxehtësie, panele diellore dhe një termocentral fotovoltaik 30 kilovat orë.

Crnkić thekson se ai është veçanërisht i kënaqur që xhamia ka edhe një aspekt ekologjik, sepse njerëzimi “po merr gjithnjë e më shumë paralajmërime se sa është armiku i tij dhe si do ta shkatërrojë veten” nëse nuk mendon për mjedisin.

Ai shtoi se ekspertët vendas nga Sisak, e cila ishte një ish qendër industriale, donin të ripozicionoheshin si një pionier i teknologjive të avancuara dhe të qëndrueshme.

Midis tyre ishin “profesorët kryesorë” nga Shkolla Teknike e afërt, e cila zbaton një numër projektesh dhe filloi garat e makinave diellore, tha Crnkić. Një numër i madh banorësh u larguan nga industria, por atyre “gjithsesi u pëlqen të kenë një lidhje me Sisakun”. Një pjesë e madhe e tyre janë besimtarë islamë.

Imami për Erdoganin: Sisak nuk kujton ardhjen e një personi me një profil të tillë

Sipas regjistrimit të vitit 2011, rreth 2,500 anëtarë të besimit islam jetonin në Sisak, dhe 4,140 prej tyre jetonin në qark.

Rreth dy të tretat e tyre janë boshnjakë, të cilët, ashtu si anëtarët e familjes së Crnkić-it, ishin “njerëz punëtorë dhe punëtor që i dhanë dorën e ndihmës” industrisë së Sisakut.

Ardhja e Erdoganit nuk është një nder vetëm për Kroacinë, por edhe për Sisakun, i cili nuk e kujton ardhjen e “një personi të një profili të tillë që menaxhon disi proceset globale në këtë kohë dhe botë të trazuar”, thotë Crnkić, duke iu referuar rolit të Presidenti turk si ndërmjetës midis Ukrainës dhe Rusisë.

Gjatë një vizite në vitin 2016, me rastin e 100-vjetorit të njohjes së Islamit në Kroaci, Erdogan dëgjoi për herë të parë për përgatitjen për ndërtimin e një xhamie dhe një qendre islame dhe u “çudit shumë” që edhe Kroacia ndihmuar me zgjidhjen e marrëdhënieve pasurore-juridike.

Më pas, Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) iu bashkua projektit të ndërtimit, të iniciuar me iniciativën e Xhamisë së Bashkësisë Islame dhe të inkurajuar nga donacionet e besimtarëve dhe aktorëve të ndryshëm. Ajo ndihma ishte vendimtare “në momente vendimtare”, përfundon imami i Sisakut.

Kategoritë
BotaLajme