EURACTIV: BE do t’ia japë këtë javë Bosnjës statusin e vendit kandidat

Bosnjë e Hercegovinës do t’i jepet statusi i kandidatit për në BE këtë javë, ka mësuar EURACTIV, pas një rekomandimi nga Komisioni Evropian në tetor.

Vendet anëtare të BE-së këtë javë do të nënshkruajnë një projekt-dokument mbi procesin e zgjerimit, stabilizimit dhe asocimit të BE-së, i cili “rekomandon t’i jepet statusi i vendit kandidat për Bosnjën dhe Hercegovinën, me kusht që të konfirmohet nga BE-ja”.

Bosnja e Hercegovina ka qenë një kandidate e mundshme për anëtarësim në BE që nga viti 2003 dhe ka aplikuar zyrtarisht për të në shkurt 2016.

“Në kontekstin aktual gjeopolitik, Këshilli nënvizon urgjencën që vendi të ecë përpara në rrugën e tij drejt BE-së”, thuhet në draft dokument, megjithëse megjithatë nënvizon nevojën për të përmbushur këto prioritete.

Për vëzhguesit afatgjatë, rekomandimi i Komisionit ishte një surprizë pasi raporti i zgjerimit të këtij viti kishte vënë re vetëm progres të kufizuar, veçanërisht në reformat zgjedhore.

Megjithatë, Komisioneri i Zgjerimit Oliver Várhelyi i tha EURACTIV pas rekomandimit të ekzekutivit të BE-së se ideja është se “Bosnja ka një pikë për të provuar se do t’i bëjë gjërat ndryshe”, duke shtuar se kjo karotë nuk është një ofertë për klasën politike, por për vendin.

Sipas projekt-dokumentit, ministrat e Evropës do të “vënë re me shqetësim përparimin e përgjithshëm të kufizuar në reforma”, por do të nënvizojnë hapat pozitivë të ndërmarrë nga Sarajeva për disa çështje.

Ato kryesisht i referohen ndryshimit të ligjit të prokurimit publik, menaxhimit të financave publike, emërimit të katër gjyqtarëve të munguar dhe ratifikimit të disa marrëveshjeve të BE-së për kërkimin, mbrojtjen civile dhe bashkëpunimin me EUROPOL-in.

Presidenca çeke e BE-së, Austria, Sllovenia, Italia dhe Hungaria ishin mbështetës të rëndësishëm të vendimit.

Kundërshtarët kryesorë gjatë javëve të fundit, Franca, Holanda dhe deri diku Gjermania besonin se dhënia e statusit të kandidatit tani do të ishte një shpërblim i pamerituar për autoritetet në largim të Bosnje-Hercegovinës, të cilët bënë shumë pak për të çuar përpara ambiciet e vendit për në BE.

Kategoritë
LajmeRajoni