Euro u fut në Gjermani 20 vjet më parë. Gjermanët ende mbajnë miliarda marka

Edhe 20 vjet pas futjes së euros, qytetarët e Gjermanisë kanë të ruajtura 12.3 miliardë marka gjermane, njoftoi banka qendrore gjermane.

“Gjermania është një nga gjashtë vendet në zonën e euros që mund të shkëmbejë kartëmonedha dhe monedha të monedhës së vjetër në euro pa kufizime,” tha Johannes Beermann nga Banka Qendrore Gjermane (Deutsche Bundesbank).

Ai tha se vëllimi i markave të këmbyera në euro është rritur këtë vit, gjë që lidhet me faktin se degët e bankës qendrore janë mbyllur për transaksione me klientët gjatë pandemisë.

Euro u prezantua në Gjermani në vitin 2002.

Në fund të nëntorit, sasia e kartëmonedhave dhe monedhave të markës gjermane që posedojnë ende qytetarët vlerësohej në 12.3 miliardë marka ose 6.29 miliardë euro. Gjermania prezantoi euron si mjet pagese më 1 janar 2002.

Mediat dëshmojnë herë pas here gjetjet spektakolare të pullave gjermane. Së fundmi, një qytetar, pasi ka trashëguar pasurinë e të atit, ka gjetur në gnome të kopshtit të tij monedha të vjetra në vlerë 26 euro. Shumë më tepër (637,000 marka) u gjet në kasafortën e harruar të kompanisë familjare nga një çift nga Mainz.

Ekspertët vlerësojnë se një pjesë e madhe e pullave të pandryshuara janë ende jashtë vendit. Në janar dhe shkurt, pas futjes së euros në Kroaci më 1 janar, banka qendrore gjermane do të vazhdojë të këmbejë kunë me euro.

Kategoritë
Ekonomi