Evropa nuk ishte e përgatitur për vapën ekstreme që përjetoi

EVROPA nuk ishte e përgatitur për vapën ekstreme që përjetoi këtë korrik, shkruan Politico.

Kjo shihet nga numri i vdekjeve nga vala e të nxehtit; me më shumë se 2,000 njerëz që dihet se kanë vdekur në Spanjë dhe Portugali, dhe ky numër pritet të rritet pas publikimit të shifrave nga Franca, Britania e Madhe, Belgjika, Holanda dhe pjesa më e madhe e Evropës Qendrore dhe Lindore.

Për më tepër, kur zjarret e mëdha filluan të shkatërrojnë Francën, Spanjën, Greqinë dhe Portugalinë javën e kaluar, në vend të vendosjes së avionëve shtesë zjarrfikës, Bashkimi Evropian sapo kishte filluar të negocionte blerjen e tyre.

Kjo papërgatitje për nxehtësinë ekstreme mund të shihet edhe në ndikimin e valës së të nxehtit në të gjithë ekonominë – me energjinë, transportin dhe infrastrukturën teknologjike që kanë vështirësi të funksionojnë në temperatura që tejkalojnë shenjën 40 gradë Celsius.

Klimatologët kanë paralajmëruar prej disa kohësh
Ndërkohë që në shumë vende evropiane po thyheshin rekordet e temperaturës, klimatologët thanë se kanë kohë që paralajmërojnë për këtë situatë dhe se nuk është çudi. Ata shtuan se për shkak të ndryshimeve klimatike, nxehtësia ekstreme do të ndodhë gjithnjë e më shpesh.

Mënyra se si qeveritë reagojnë ndaj temperaturave kaq të larta dhe masat paraprake që ata vendosin (ose jo) mund të përcaktojnë se sa njerëz vdesin dhe çfarë ndikimi kanë ato në shoqëri dhe ekonomi.

Në nivelin më të lartë, qeveritë evropiane thjesht po dështojnë të përgatiten në mënyrë adekuate për një planet më të ngrohtë. Të gjitha vendet e BE-së kanë zhvilluar plane kombëtare për t’u marrë me ndryshimet klimatike, por këto shpesh neglizhohen dhe financohen dobët.

Sipas ligjit të BE-së, çdo shtet anëtar duhet të raportojë se sa shpenzon për të ashtuquajturën “përshtatje klimatike”. Analiza e POLITICO e raporteve të tyre tregon se 20 nga 27 vendet tregojnë detaje të kufizuara ose aspak në lidhje me planet e tyre të shpenzimeve.

“Ata thjesht nuk e kanë atë,” tha Wouter Vanneuville, një ekspert i përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike në Agjencinë Evropiane të Mjedisit (EEA).

Reagimi ndaj fatkeqësive

Nxehtësia është fatkeqësia natyrore më vdekjeprurëse në Evropë. Në katër dekadat e fundit, midis 76,000 dhe 128,000 njerëz kanë vdekur nga valët e të nxehtit, sipas shifrave të EEA.

Numri më i madh i vdekjeve të lidhura me nxehtësinë gjatë dekadave të fundit nuk u regjistrua në Spanjën apo Italinë klasike të nxehtë, por në Gjermani.

Sipas të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), më pak se gjysma e 27 vendeve të BE-së kanë plane për të menaxhuar pasojat shëndetësore të të nxehtit ekstrem, dhe nga ato që e bëjnë, më shumë se gjysma nuk kanë burime të mjaftueshme.

“Dallimi midis nivelit të rrezikut dhe ritmit të veprimit është skandaloz. Ne nuk e dimë se kur do të vijë problemi tjetër i madh dhe nuk jemi të përgatitur,” tha Martin Herrmann, një mjek nga Mynihu dhe president i Shoqatës Gjermane për Mbrojtja e klimës dhe shëndetit.

Pas valës vdekjeprurëse të të nxehtit në vitin 2003, disa vende filluan të marrin masa të caktuara. Franca ka miratuar një plan që përfshin një nivel më të mirë paralajmërimi dhe mbrojtjeje të banorëve. Për shembull, shumë komuna kanë regjistruar qytetarët më vulnerabël në mënyrë që ata të mund të kontaktojnë me profesionistët shëndetësorë kur vjen vala e të nxehtit.

Pesë vjet pasi ministria gjermane e mjedisit u bëri thirrje autoriteteve lokale të hartojnë plane për ngrohjen, një studim i gazetës Die Zeit tregoi se 80 për qind e rretheve gjermane nuk kishin hartuar asnjë protokoll për situata të tilla.

Vendi gjithashtu nuk është gati të përballet me zjarret në pyje. Vetëm në provincën e Rhine-Westfalia-s, 11 zjarre shpërthyen në katër ditë.

“Zjarrfikësit luftojnë me një sistem të komplikuar burokratik. Drejtuesit e brigadës duhet të kërkojnë helikopterë zjarrfikës nga qendra komanduese lokale, e cila duhet ta kërkojë nga qeveria rajonale, e cila duhet ta kërkojë nga ministria e brendshme federale, e cila më pas kontrollon për të parë nëse ka janë pilotët në dispozicion”, tha Ulrich Cimolino nga Shoqata Gjermane e Zjarrfikësve.

“Në rastin më të mirë, ky proces zgjat një deri në dy orë. Por disa shtete kërkojnë plotësimin e formularëve ndërsa zjarri po përhapet, që do të thotë se miratimi mund të zgjasë disa orë,” shtoi ai.

Në Greqi, për shembull, situata është ndryshe. Autoritetet dërguan këtë javë 15 avionë brenda 26 minutave pas një zjarri në rajonin e Athinës.

Pasojat ekonomike
Përshtatja ndaj temperaturave të larta ka edhe një aspekt ekonomik. Në shumë pjesë të Evropës, vala e të nxehtit çoi në prishje të infrastrukturës kryesore.

Aeroporti Luton në Londër iu desh të pezullonte fluturimet pasi vapa dëmtoi pistën. Pjesa më e madhe e sistemit hekurudhor të Mbretërisë së Bashkuar u mbyll gjithashtu. Në Amsterdam, ata filluan të spërkasin urat për t’i mbajtur ato në funksion, ndërsa në Itali, autostrada dhe linjat hekurudhore që lidhin Triesten me pjesën tjetër të vendit u mbyllën për shkak të zjarrit.

Në Francë dhe Belgjikë, termocentralet bërthamore ndaluan ose reduktuan funksionimin sepse uji ftohës u bë shumë i nxehtë. As hapësira kibernetike nuk ishte imune ndaj nxehtësisë. Si Google ashtu edhe Oracle patën dështime të njësisë së ftohjes për shkak të temperaturave të larta.

Qendrat e të dhënave evropiane, të cilat fuqizojnë të gjitha llojet e aktiviteteve në internet, janë të vështira për t’u mbajtur të qetë. Kjo është një nga arsyet pse qendrat e të dhënave të disa prej kompanive më të mëdha të teknologjisë ndodhen në klimat veriore dhe kryesisht pranë burimeve të ujit që mund të përdoren për të ftohur serverët.

Megjithatë, duke qenë se këto zona po prekin nxehtësinë ekstreme, e cila ndonjëherë shoqërohet me thatësirë, operatorët e qendrave të të dhënave kanë një punë gjithnjë e më të kërkuar; ata duhet të sigurojnë që njësitë e tyre të ftohjes së ujit të përshtaten me një të ardhme gjithnjë e më të nxehtë, ndërsa në të njëjtën kohë uji po bëhet një mall gjithnjë e më i pakët.

Një çmim të lartë do të ketë edhe përshtatja e infrastrukturës në qytete. Shumica e shtëpive në Evropën Veriore janë ndërtuar për të mbajtur nxehtësinë në vend që ta zvogëlojnë atë dhe zakonisht nuk kanë njësi të ajrit të kondicionuar; që do të thotë se së shpejti mund të ketë rinovime masive.

Për shembull, zonat e banuara në Spanjë janë afërsisht katër herë më shumë me ajër të kondicionuar sesa në Francë. Vlerësohet se vetëm 1 deri në 5 për qind e shtëpive në Britaninë e Madhe kanë ajër të kondicionuar.

Ndryshimi do të duhet të ndodhë edhe në nivel qyteti. Përballja me një të ardhme më të ngrohtë do të nënkuptojë mbjelljen e pemëve, përshtatjen e kodeve të ndërtimit dhe investimin në materiale që mund t’i rezistojnë nxehtësisë dhe të ftohtit.

Duke ndryshuar mënyrën se si mendoni
Edhe pse agjencitë e motit lëshuan paralajmërime gjithnjë e më të tmerrshme kërcënuese për jetën nga nxehtësia rekord, shumë evropianë i paketuan skarët dhe kremrat e tyre për nxirje, gati për argëtim veror.

“Për shumicën e njerëzve, nxehtësia është e tolerueshme. Disa media britanike janë tallur me faktin se të moshuarit dhe ata me probleme shëndetësore janë në rrezik më të madh gjatë valës së të nxehtit,” tha Maarten van Aalst, drejtor i qendrës klimatike të Kryqit të Kuq dhe anëtar i bordi këshillimor shkencor i BE-së për ndryshimet klimatike.

“Ne mund të qeshim me faktin se një ditë e bukur në plazh mund të jetë e rrezikshme. Por mund të ndodhë vërtet,” shtoi ai.

Në Gjermani, edhe institucionet përgjegjëse për njerëzit e cenueshëm, si shtëpitë e të moshuarve dhe kopshtet, shpesh nuk i trajtojnë temperaturat e larta si kërcënim. Këtë javë në Bavari, ku asnjë qeveri vendore nuk ka hartuar një plan veprimi për valën e të nxehtit, shkollat ​​vazhduan të zhvillojnë garat sportive në 36 gradë Celsius.

Kategoritë
BotaLajme