Evropë: Një në pesë fëmijë, në rrezik të lartë nga përdorimi i tepërt i video-lojërave

Në Evropë, një në pesë fëmijë është në rrezik të lartë të “lojërave problematike” (rreth 20 për qind), domethënë përdorimi i tepërt i video-lojërave, të cilat mund të rrezikojnë shëndetin e tyre dhe të favorizojnë largimin nga shkolla. Ekspozimi ndaj fenomenit te djemtë (30.8 për qind) është tre herë më i lartë se tek vajzat (9.4 për qind).

Këto janë rezultatet e një kërkimi të kryer nga Instituti i Fiziologjisë Klinike të Këshillit Kombëtar i Kërkimeve, Departamenti i Psikologjisë së Zhvillimit dhe Socializimit të Universitetit të Padovës (Unipd) dhe Universitetit Australian Flinders që hetoi se si faktorët individualë, çështjet sociale dhe kontekstuale shoqërohen me një rrezik më të madh për adoleshentët evropianë të problematikës së lojërave (përdorimi i video-lojërave).

Analiza mbi 89,000 adoleshentë nga 30 vende

Studimi është publikuar në revistën “Addiction”. Hulumtimi analizoi të dhënat nga Studimi i Projektit të Studimit të Shkollës Evropiane 2019 mbi Alkoolin dhe Drogat e tjera, në lidhje me sjelljet e lojërave të 89 mijë adoleshentëve midis moshës 15 dhe 16 vjeç, që banojnë në 30 vende evropiane.

“U zbulua gjithashtu se adoleshentët që banojnë në Danimarkë raportojnë nivelet më të ulëta të lojërave problematike (12 për qind), ndërsa ata në Rumani raportojnë një perceptim më të madh të problemeve që lidhen me përdorimin e lojërave video (30.2 për qind)”, shpjegon Sabrina Molinaro, studiuese e Cnr-Ifc dhe koordinatore e studimit.

Studentët italianë, më të rrezikuar se mesatarja evropiane

“Përqindja e studentëve italianë me rrezik të lartë të lojërave problematike (23.9 për qind) – thekson ai – është më e lartë se mesatarja evropiane, me një numër më të madh djemsh (34 për qind) që perceptojnë pasoja negative në lidhje me lojërat sesa vajzat (12.8 për qind)”. Sfondi familjar dhe politikat kombëtare mund të ulin gjasat që adoleshentët të përjetojnë përdorimin problematik të video-lojërave.

Roli i rëndësishëm i familjes

“Hulumtimi tregon sesi prania e rregullave prindërore dhe mbështetja emocionale e familjes e mbrojnë adoleshencën nga përdorimi i tepruar dhe i shtrembëruar i video-lojërave”, përfundon Alessio Vieno, profesor në Unipd. Hulumtimi duket se konfirmon qëndrueshmërinë e mbështetjes emocionale të familjes në parandalimin e fenomenit dhe rëndësinë e politikave të mbrojtjes sociale, falë të cilave një mbështetje më e madhe ekonomike mund të përmirësojë cilësinë e marrëdhënies prind-fëmijë dhe të sigurojë burime për aktivitete alternative rekreative për një zhvillim të shëndetshëm të adoleshentëve./Telegrafi

Kategoritë
LajmeTë ndryshme