Fillimi i gjykimit të katër oficerëve të Forcave Ajrore Kroate, të akuzuar në Serbi për krimet e kryera në operacionin “Stuhia” në gusht 1995, është caktuar

Fillimi i gjykimit të katër oficerëve të Forcave Ajrore Kroate, të akuzuar në Serbi për krimet e kryera në operacionin “Stuhia” në gusht 1995, është caktuar për 26 dhjetor, tha të mërkurën avokati i njërit prej të akuzuarve, Aleksandar Olenik.

Departamenti i Posaçëm për Krimet e Luftës i Gjykatës së Lartë në Beograd e mori këtë vendim pas një seance paraprake.

Në këtë rast, Kroacia nuk e njeh juridiksionin e gjyqësorit serb dhe zyrtarët më të lartë kroatë kanë deklaruar vazhdimisht se ky është një provokim dhe një aktakuzë e inskenuar politikisht dhe se Kroacia do të bëjë gjithçka për të mbrojtur pilotët.

Oficerët kroatë nuk janë në dispozicion të autoriteteve gjyqësore të Serbisë dhe nëse ata do të gjykohen në mungesë do të vendoset nga trupi penal jashtëgjyqësor i asaj gjykate deri në kohën e caktuar për fillimin e gjykimit, tha avokati Olenik për agjencinë Tanjug. . Seanca paraprake ishte e mbyllur për publikun.

Avokati i të dëmtuarve, Dushan Bratiq, tha për Tanjug se në seancën e sotme preliminare, gjykata ka vepruar sipas dispozitave të Konventës së Gjenevës, e cila përcakton se të gjitha shtetet nënshkruese janë të obliguara të gjykojnë autorët e krimeve të rënda kundër të drejtës ndërkombëtare humanitare.

Bratiq tha se Serbia ka treguar se ka prokurorinë e saj dhe gjykatën e saj dhe se në ato institucione ka njerëz që kanë integritet moral, sepse kanë guxuar të veprojnë sipas ligjit dhe të gjykojnë pavarësisht presioneve të tmerrshme nga Kroacia. thotë Tanjug. Në seancën paraprake është lexuar aktakuza dhe janë paraqitur provat.

Aktakuza u konfirmua kundër katër anëtarëve të Forcave Ajrore Kroate: Vladimir Mikac (67), Zdenko Radulj (69), Željko Jelenić (69) dhe Danijel Borović (64).

Ata akuzohen për krime lufte kundër popullatës civile si bashkëpunëtorë sepse, sipas aktakuzës, kanë urdhëruar sulme ajrore kundër popullatës civile, pasojat e të cilave kanë qenë vdekjen dhe plagosjen e disa civilëve që po largoheshin nga territori i Kroacisë.

Pas këtyre sulmeve, deri më tani janë identifikuar 13 viktima, nga të cilët katër fëmijë, ndërsa 24 persona janë plagosur.

Prokuroria theksoi rëndësinë e këtij rasti dhe sugjeroi që të akuzuarit të gjykohen në mungesë, edhe pse ata nuk janë në dispozicion të autoriteteve gjyqësore të Serbisë.

Në shpjegimin e aktakuzës thuhet se kalimi i kohës jep “arsye të mjaftueshme për të dyshuar se Kroacia apo Bosnja e Hercegovina do të nisin procedurë penale kundër përgjegjësve”.

Gjyqi i drejtësisë serbe kundër katër pilotëve kroatë të akuzuar për sulmin ndaj civilëve serbë në vitin 1995 është një “gjyq inekzistent” dhe një “farsë” për Kroacinë, dhe nëse ata dënohen, “ai dënim nuk ekziston për ta”. Kështu tha të premten në tetor kryeministri Andrej Plenkoviç.

Për Zagrebin, “ai proces nuk ekziston”, tha ai.

Kategoritë
LajmeRajoni