Fjala “I am sorry” e Papës nuk ndihmon asgjë për amerikanët vendas

PAPA FRANCIS bëri një tjetër PR të shkëlqyeshëm – ai shkoi në Kanada, u takua me shumë indigjenë (të ashtuquajturit “kombet e para”), Metis dhe Inuit, duke u kërkuar publikisht falje atyre për të keqen që të krishterët dhe katolikët u kishin bërë atyre në të kaluarën. . Ai ka thënë katër herë në fjalën e tij “Më fal”, i shoqëruar gjithmonë me duartrokitje të forta.

“Ata jetojnë si bisha”

Në një meshë në Quebec, një grup indigjenësh shpalosën një pankartë ku shkruhej “Hiqni doktrinën!” – duke iu referuar “doktrinës së zbulimit” e cila në shekullin e 15-të justifikonte paraprakisht çdo të keqe kundër vendasve të skllavëruar. Papa nuk tha asgjë për këtë – as në fjalimin e tij drejtuar vendasve dhe as në rishikimin e tij të fundit me shkrim të vizitës.

Dhe gjithçka filloi në një kohë kur askush në Evropë nuk e kishte idenë se Amerika ekzistonte. Është viti 1452, qytetërimi i krishterë po lufton kundër Turqisë gjithnjë e më të fortë, por edhe kundër saraçenëve. Përveç kësaj, Portugalia ka zhvilluar tashmë një tregti skllevërish, në krye të këtij “biznesi” është princi portugez me ndikim Henrik (më vonë i quajtur pomeranez). Ai nuk ishte i pari që doli me këtë ide, saraçenët kishin kohë që bënin tregti me çdo skllav të mundshëm (aq shumë për “fenë e paqes”). Henrik u fokusua vetëm te skllevërit nga Afrika, të cilët më pas i shet në tregun e skllevërve në portin portugez të Lagos (nuk ka lidhje me qytetin me të njëjtin emër në Nigeri).

Një vit më vonë, Gomes de Zurara shkruan një biografi të Henrikut, i cili është ende gjallë dhe i konsideron të gjithë afrikanët si një popull për shkak të ngjyrës së lëkurës së tyre, e cila është me vlerë më të ulët dhe jeton si bisha, ndaj kanë nevojë për qytetërim të krishterë.
Me pak fjalë, racizmi është shpikur.

“Reduktojini ata në skllavëri të përjetshme”

Vetëm në këtë kontekst bëhet i qartë demi i Papa Nikollës V nga viti 1452 i lartpërmendur, në të cilin ai i garanton portugezëve me autoritetin e tij apostolik “lejen e plotë dhe të lirë për të pushtuar, kërkuar, kapur dhe nënshtruar saraçenë dhe paganë dhe të gjithë jobesimtarët dhe të gjithë jobesimtarët dhe armiqtë e Krishtit kudo që ishin … dhe që personat e tyre të reduktohen në skllavëri të përjetshme.”

Dyzet vjet më vonë, Kolombi “zbulon” Amerikën dhe ai menjëherë fillon të nënshtrojë brutalisht vendasit (“indianët”) që gjen. Një vit më pas, Papa Aleksandri VI. u jep spanjollëve një garanci “për të marrë lirisht thesaret materiale të ishujve dhe vendeve të përmendura dhe për t’i mbajtur ato përgjithmonë”. Qëllimi i kësaj, siç interpretohet nga Papa në fjalë në demin e mëposhtëm, është “të kujdeset për shëndetin e shpirtrave dhe të përmbysë popujt barbarë dhe t’i sjellë ata në besim…”

Dhe, natyrisht, për të lejuar pushtuesit të pushtojnë tokën dhe të grabisin pa mëshirë, me çmimin e krimeve të papërshkrueshme.

E di që kur përmendim kolonializmin, fillimisht mendojmë për anglezët. Por lojtarët më të këqij në atë histori ishin spanjollët dhe portugezët. Të cilët kishin bekimin me shkrim të Kishës Katolike për krimet e tyre. Aleksandri VI. ai gjithashtu përcaktoi kufijtë e ndikimit spanjoll dhe portugez në Amerikë. Natyrisht, “indianëve” nuk u kishte mbetur tokë. Atyre thjesht iu dha një mundësi e mrekullueshme për të lënë fenë e tyre dhe për t’u bërë të krishterë.

E pranuar si nga protestantët ashtu edhe nga jobesimtarët

Për të qenë të drejtë, disa deklarata të mëvonshme papale kundërshtuan haptazi skllavërinë. Papa Pali III. shkroi një dem në 1537, në të cilin ai pohoi se “indianët janë qenie njerëzore dhe nuk mund të privohen nga liria dhe prona e tyre”. Por ai e revokoi atë dokument të lavdërueshëm nën presionin e Portugalisë dhe Spanjës tashmë vitin e ardhshëm. Mbani mend të gjitha këto fakte kur dikush fillon t’ju tregojë se si Kisha u solli lirinë skllevërve. Vetëm shumë më vonë do të shfaqen një seri demash me dënime të qarta të skllavërisë. Fatkeqësisht, fati i “indianëve” tashmë ishte vulosur deri atëherë – në gjak, djersë dhe lot.

Dhe toka e pasur ku vendasit jetuan për mijëra vjet u bë shpejt interesante për anglezët protestantë. Të cilët, natyrisht, nuk e pranuan papën, përveç demave që u jepnin të krishterëve të drejtën të kapnin pronat jo të krishtera.

Në fund të atij zinxhiri erdhën edukatorët amerikanë, në parim kritikë të mëdhenj të fesë. Thomas Jefferson, i cili ishte vetë një pronar skllevërish, deklaroi në 1792 se doktrina e zbulimit është një ligj ndërkombëtar që vlen edhe për qeverinë amerikane.

Themeli i ligjit amerikan

Jefferson ishte ende gjallë kur gjyqtari i Gjykatës së Lartë të SHBA, John Marshall dha vendimin e tij në çështjen Johnson kundër M’Intosh në 1823. Johnson bleu tokën nga fisi Plankeshaw, dhe McIntosh bleu titullin e së njëjtës tokë nga shteti. Marshall vendosi që shteti zotëronte tokën e “indianëve”. Dhe vetëm shteti mund t’i shesë tokën indigjene një pale të tretë – me fjalë të tjera, indigjenët nuk kanë të drejtë të tregtojnë tokën, sepse nuk është e tyre. Toka i përket njerëzve që “zbuluan Amerikën”, siç është emri zyrtar i mbërritjes së evropianëve në një kontinent që banohet prej më shumë se 10 mijë vjetësh.

Dhe ai vendim gjyqësor u bë precedent për mosmarrëveshjet e mëvonshme, deri në rastet e fillimit të këtij shekulli. Studentët e drejtësisë mësojnë gjithashtu për të si një gjykim shembullor që është shumë i hapur ndaj kritikave, sepse ai bazohet, siç tha një avokat i shquar, “në një pikëpamje eurocentrike të inferioritetit të popullit indian”.

Së fundmi pamë që Gjykata e Lartë rrëzoi Roe kundër Wade. A mendoni seriozisht se ndonjë prej tyre do të ndryshojë ndonjëherë vendimin krejtësisht të mjegullt në Johnson kundër M’Intosh?

Kompensim i vërtetë në vend të një faljeje të thjeshtë

E thënë formalisht, kërkesa e vendasve të indinjuar nga Kanadaja nuk mund të përmbushet, sepse Kisha nuk ka as një doktrinë zbulese në kuptimin e dogmës kishtare (si ajo e Jezusit si Zot-njeri). Edhe pse “Më vjen keq” e Papa Françeskut sigurisht që funksionon shumë më mirë se sa kanë deklaruar disa papë të tjerë, nuk është dhe nuk duhet të mjaftojë.

Kisha thjesht nuk mund të ofrojë më justifikime, por duhet të punojë aktivisht në korrigjimin e padrejtësive. Së fundi, ata kanë para që të mund të japin të paktën një kompensim material (sidomos për familjet e fëmijëve që kanë vdekur në shkollat ​​me konvikte katolike).

Përndryshe, gjithçka zbret në një PR të thjeshtë dhe bosh.

 

Kategoritë
BotaLajme