Fotografitë e rralla brenda burgut më famëkeq në botë

Guantanamo, e cila u krijua si rezultat i politikës amerikane nën emrin “luftë kundër terrorit” pas sulmeve të 11 shtatorit, cilësohet si “njollë e zezë”.

Guantanamo ishte skena e torturave të paligjshme dhe arrestimeve të padrejta, si dhe ekzekutimeve të pambrojtura.Janë shfaqur një sërë fotografish të klasifikuara dhe të papublikuara më parë të të burgosurve në atë kamp paraburgimi.

Fotografitë e publikuara nga New York Times tregojnë ata që u dërguan në burgun e diskutueshëm në vitin 2002 të lidhur me zinxhirë, me sy të lidhur dhe të veshur me mbrojtje për veshët.

Fotot u bënë për t’i përcjellë Sekretarit të Mbrojtjes së atëhershme Donald Rumsfeld dhe zyrtarëve të tjerë në Uashington se çfarë ndodhi në fillim të ndalimeve dhe marrjes në pyetje të kohës së luftës.

Nuk mungojnë as momentet kur disa të arrestuarve u ngjiten duart me shirit. Thuhej se ushtarët në detyrë në Guantanamo deklaruan se është mjaft e lehtë të largohen të burgosurit sepse mund të jenë të kequshqyer.

Sipas lajmit të AA, që tregon të dhënat e Departamentit të Mbrojtjes së SHBA-së, deri më tani në Guantanamo janë torturuar rreth 800 të dyshuar.

Imazhet e jetës së përditshme në Guantanamo, i përshkruar si “burgu më i keq në botë”, janë ndarë me publikun në mënyrë shumë të kufizuar.

Statusi i të dyshuarve të veshur me veshje portokalli ka qenë në qendër të debatit lidhur me Guantanamon.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme