Frika nga mungesa e gazit: Gjermanët blenë 600,000 ngrohje elektrike këtë vit

Gjermanët mund të mbingarkojnë rrjetin e tyre të energjisë pasi kalojnë në ngrohje elektrike joefikase në një përpjekje për të shmangur mungesat e gazit këtë dimër, paralajmëruan kompanitë e shërbimeve në një artikull të botuar sot.

Familjet e pajisura me ngrohje elektrike, përfshirë ato portative, treguan të dhënat e shitjeve, mes frikës se Rusia mund të reduktojë ose kufizojë më tej furnizimet me gaz.

Drejtori i përgjithshëm i shoqatës gjermane të kompanive të energjisë dhe ujit BDEW tha për të përditshmen Handelsblatt se klientët mund të mbeten me fatura edhe më të larta të energjisë elektrike nëse nuk i përdorin pajisjet me kursim.

“Dhe ata mund të mbingarkojnë rrjetet e energjisë, për shembull kur shumë familje ndezin ngrohësit e tyre elektrikë në një pjesë të qytetit në të njëjtën kohë në një natë të ftohtë dimri,” tha drejtori i BDEW Kerstin Andreae.

Ajo tha se e kuptonte frikën e njerëzve për shtëpitë e ftohta, por disa nga këto vendime “mund të dështojnë”.

Gjermania, së bashku me vendet e tjera të Bashkimit Evropian, po përpiqet të mbështesë shtëpitë dhe industritë e ngarkuara nga rritja e mëtejshme e çmimit të energjisë pasi Rusia ndaloi furnizimet e gazsjellësit Nord Stream 1.

Qeveria gjermane ka premtuar se përdoruesit industrialë do të jenë të parët që do të racionalizohen në rast mungesash dhe se familjet private do të kursehen nga çdo shkurtim.

Sipas një interviste me gazetën Tagesspiegel të shtunën, presidenti i agjencisë federale të rrjetit gjerman tha gjithashtu se ndërprerjet lokale mund të jenë rezultat i përdorimit të pikut të ngrohësit të ventilatorit.

Klaus Mueller shtoi se edhe me çmimet “shumë të larta” të gazit, ngrohësit elektrikë do t’u kushtonin konsumatorëve më shumë se ngrohja qendrore me gaz, e cila është forma më e zakonshme e ngrohjes së banesave në vend.

Gjermanët blenë 600,000 pajisje elektrike për ngrohje gjatë gjysmës së parë të vitit, që është pothuajse 35 për qind më shumë se një vit më parë, sipas të dhënave nga studiuesi i tregut GfK.

Kategoritë
BotaLajme