Fundi i përrallës zvicerane: Të gjithë banorët duhej të largoheshin nga fshati, ndoshta përgjithmonë

Kjo e shtunë ishte dita e parë në histori që askush nuk u zgjua në fshatin e vogël zviceran të Brienz në kantonin Graubünden. Pothuajse njëqind banorë të fshatit u detyruan ta braktisin atë deri të premten në mbrëmje. Nuk dihet ende nëse ai do të mund të kthehet në fshat.

Fshati Brienz prej disa kohësh është vlerësuar si gjeologjikisht i rrezikshëm.

Toka në të cilën ndodhet zbret në drejtim të luginës, prandaj edhe kambanorja e kishës është e pjerrët, dhe shpeshherë nëpër shtëpi shfaqen çarje të mëdha. Tani erdhi ajo që disa kishin frikë fshehurazi për disa kohë. Vendasve u janë dhënë 48 orë kohë për të paketuar gjithçka që munden dhe për të lënë shtëpitë e tyre, shkruan BBC.

Arsyeja ishte paralajmërimi i një gjeologu se në atë vend ekzistonte një rrezik i afërt për një rrëshqitje dheu, i cili mund të lëvizte deri në dy milionë metra kub shkëmb nga mali që ngrihet mbi fshat. Një rrëshqitje e tillë do të varroste pa shpresë Brienz, i cili ndodhet më pak se 10 kilometra nga vendpushimi i famshëm i skive Lenzerheide.

Pasi vendasit paketuan gjithçka që u nevojitej, atyre iu desh të shpëtonin edhe kafshët shtëpiake. Ndër të tjera, lopët mjelëse atje u çuan në siguri. Ngjarjet e trazuara në Brienz kanë ngritur shumë pyetje në lidhje me sigurinë e disa komuniteteve malore në kontekstin e ngrohjes globale në Alpe.

Rajonet zvicerane janë provuar të jenë shumë të ndjeshme ndaj ndryshimeve klimatike. Së bashku me shkrirjen e akullit të përjetshëm lart në male, rrëshqitjet e dheut ndodhin gjithnjë e më shpesh. Disa male kanë qenë gjithmonë relativisht të paqëndrueshme, por kohët e fundit rrëshqitjet e dheut janë bërë shumë më të shpeshta.

Shirat e dendur tani mund të lëvizin një mal mbi fshatin Brienz. Tashmë banorët vendas janë duke pritur në strehim të përkohshëm për rrëshqitjen e dheut, e cila me shumë gjasa duhet të ndodhë në maj, dhe po luten që ajo të mos shkatërrojë shtëpitë e tyre.
Një fshat disi përrallor, i cili ka shumë në kantonin e Graubünden, ndodhet në një lartësi prej 1144 metrash dhe është një vend historikisht i rëndësishëm. Për herë të parë u përmend në 840 me emrin Brienzola. Tashmë në shekullin e 12-të, ishte qendra ekonomike e dioqezës së Çurës.

Kategoritë
BotaLajme