Fuqia e armëve nordike: Pajisjet ushtarake që Suedia dhe Finlanda do t’ia sillnin NATO-s

Përzgjedhja e Pajisjeve Ushtarake Vendase SA e armëve dhe automjeteve të prodhuara në vend, të cilat do të forconin arsenalin e NATO-s nëse Finlanda dhe Suedia janë të suksesshme në përpjekjet e tyre për t’u bashkuar me aleancën ushtarake.

Automjeti luftarak 90 (Combat Vehicle 90 – CV90)

Automjeti i blinduar suedez është i veçantë për aftësinë e tij të pezullimit ” të amortizimit aktiv” bazuar në teknologjinë e garave të Formula 1, për t’iu përshtatur terrenit. Pezullimi i teknologjisë së lartë i jep automjetit një përparësi shpejtësie ndaj terrenit me gunga, por është i vështirë për t’u mirëmbajtur. Modeli bazë i automjetit CV90 është i armatosur me një auto-top që mund të gjuajë pesë predha 40 milimetërshe në sekondë.

Bandvagn Skyddad 10 (BvS10)

Automjeti suedezo-britanik është i pajisur për të kaluar shtigje në shkretëtira, me borë ose moçale, që do të ishin të pakalueshme për shumicën e automjeteve ushtarake. BvS 10 është i blinduar, por mbetet mjaft i lehtë për të “notuar”, duke përdorur krahët e tij për të depërtuar ngadalë nëpër rrugë ujore. Ai mund të pajiset me një mitraloz të rëndë ndërsa granata-hedhësit (sipër dritares së përparme në këtë foto) mund të gjuajnë gjithashtu granata në copëza.

155 GH 52 APU

Artileria e rëndë e Finlandës lëshon predha 155 milimetërshe– që shihet si kufiri i sipërm për predha të ngarkuara nga njeriu. Edhe pse e projektuar për t’u tërhequr nga një automjet tjetër, obusi 13.5 tonësh ka një motor të vogël, i cili mund të përdoret për të ripozicionuar distanca të shkurtra derisa është në fushë. E metë e kësaj arme raportohen “problemet serioze teknike”, të cilat nuk u zbuluan para se të shitej në Egjipt – i vetmi vend jashtë Finlandës që përdori këtë lloj arme.

Kategoritë
BotaLajme