Gazeta britanike Financial Times shkroi “Plani i madh i Turqisë”: E para që nga Perandoria Osmane!

Gazeta britanike Financial Times nënvizoi se Turqia ka qenë kaq efektive në Lindjen e Mesme për herë të parë që nga Perandoria Osmane dhe nënvizoi se Turqia ka krijuar zona speciale në Siri për kthimin e sigurt të civilëve.

Ka ditë të gjalla në rajon me mesazhin e qartë të operacionit që Turqia dha në samitin e fundit trepalësh në Teheran. Gazeta e biznesit Financial Times me qendër në Londër shkroi një histori që tërheq vëmendjen për rolin e Turqisë në Siri.

Turqia spastroi një pjesë të konsiderueshme të terroristëve në veri të Sirisë dhe e bëri atë të sigurt për civilët. Turqia po përgatit rajonin, ku ofron infrastrukturë civile si shkolla dhe spitale, për kthimin e civilëve sirianë.

“Cili është plani i madh i Turqisë në Siri?”

Një nga shtypi britanik, gazeta Financial Times, shkroi një artikull të jashtëzakonshëm për Turqinë në Siri dhe publikoi një analizë me titullin “Cili është plani i madh i Turqisë në Siri?”

Turqia krijoi zona të sigurta në Siri

Ai vuri në dukje se Turqia krijoi zona të sigurta në Siri dhe krijoi një zonë të sigurt për 3.7 milionë refugjatë sirianë që u strehuan në Turqi.

Një zyrtar i lartë turk theksoi se Ankaraja nuk po përpiqet të “ndryshojë strukturën e Sirisë”, siç pretendojnë kritikët, “shumë miq arabë dhe perëndimorë e humbasin këtë çështjen”. tha.

Duke shprehur se prania aktuale e Turqisë në Siri është gjurma më e madhe që nga rënia e Perandorisë Osmane, ai deklaroi se kjo situatë do të rritet edhe më shumë kur presidenti Recep Tayyip Erdoğan të japë sinjalin për një operacion.

Duke kujtuar se organizata terroriste PKK/YPG është aktive në verilindje të Sirisë, artikulli thekson gjithashtu se Turqia ka një prani të rëndësishme në rajonin nën kontrollin e opozitës. U vu re se fëmijët sirianë mësonin turqisht, përdorej lira turke, shumë shërbime ofroheshin nga zyrtarët turq dhe pagat e punëtorëve vendas paguheshin nga Turqia.

“NDARJA E TURQISË SHKAKTON FRIKË NË RAJON”

Duke folur për Financial Times, një grua siriane 26-vjeçare e quajtur Esma tha: “Shumë njerëz e dinë se Turqia është këtu për interesat e tyre. Ne kemi frikë sepse Turqia është e vetmja mundësi për ne”. përdori frazat. Esma vuri në dukje se largimi i Turqisë do të shkaktonte ende frikë në rajon, duke shtuar se “Rusia dhe Asadi do të vijnë”.

Kategoritë
BotaLajme