Gazeta holandeze kritikon Brukselin: Nuk është e drejtë që Ukraina të marrë statusin e kurse BiH jo

Gazeta holandeze Trouw iu referua vizitës së fundit të Charles Michel në Bosnje dhe Hercegovinë, duke kritikuar punën e Bashkimit Evropian për zgjerimin në Ballkanin Perëndimor.

Gazetarja Romana Abels foli për vizitën e Michel dhe theksoi se BiH është duke u marrë me çështjen e anëtarësimit në BE që nga viti 2016 dhe se Këshilli Evropian nuk ka formuar një mendim për këtë temë deri në vitin 2019.
“Vendi nuk ka marrë vlerësime pozitive nga Brukseli për aspekte të tilla si demokratizimi, funksionimi i shtetit, sundimi i ligjit dhe të drejtat e njeriut. Që atëherë, BiH ka qenë konfuz. Ndonjëherë ka përparim në një fushë, por Brukseli thotë se ende nuk mjafton ”, shkruan në fillim të analizës.

Kjo është arsyeja pse ajo spikat në Trouw dhe nuk është për t’u habitur që të gjithë u mërzitën kur panë se Ukraina po nxiton kaq shpejt drejt anëtarësimit në BE.

“Ndërsa BiH u deshën tre vjet për të dëgjuar opinionin e Brukselit mbi një kandidaturë të mundshme, Ukraina dhe Moldavia fituan shumë më shpejt. Komisioni Evropian u premtoi vendeve se do të vendoste në qershor nëse ata mund të bëhen kandidatë për anëtarësimin në BE. “vite, por muaj pasi ata kërkuan anëtarësimin në BE. Kjo nuk është shumë e drejtë”, tha kryeministri holandez Mark Rutte.

Megjithatë, thuhet se Komisioni Evropian nuk mund t’ia caktojë vendimin për kandidaturën jo vetëm Ukrainës, por duhet bërë edhe me Moldavinë.

“Atëherë do të ishte e drejtë të përfshihej, për shembull, BiH e papërsosur në grupin e vendeve kandidate si dhe Gjeorgjia. Presioni për të gjetur një zgjidhje është i madh. Ukraina i është premtuar se do të dëgjojë vendimin në qershor, dhe përveç Holandës atje A po mendojnë vende të tjera se do të ishte e padrejtë t’i jepet Ukrainës një kandidaturë, ndërkohë që vendet e tjera po investojnë shumë më tepër përpjekje dhe nuk e kanë marrë ende këtë status”, thuhet në tekst.

Ndërsa Zelenski po kërkon statusin e kandidatit për Ukrainën, gazeta holandeze thekson se në prapaskenë, Holanda, Gjermania dhe Franca po punojnë për një plan të ri që përfshin të ashtuquajturat. rrathët.

“BE-ja me 27 anëtarët e saj është në qendër të historisë. Vendet kandidate janë në raundin e dytë dhe po afrohen aq shumë me BE-në sa u lejohet të marrin pjesë në diskutime për disa tema. Risia është duke formuar një raund tjetër “Por ata janë pak më larg se statusi i kandidatit. Ata nuk i plotësojnë ende kërkesat e vendosura nga BE ose nuk duan të jenë pjesë e saj. Mbretëria e Bashkuar gjithashtu mund t’i përkasë atij rrethi,” tha ai.

Plani thuhet se ka qenë objekt i shumë debateve midis shefit të Këshillit Evropian Charles Michel dhe presidentit francez Emmanuel Macron, i cili inicioi idenë.

“Macron dëshiron të krijojë një strukturë që përshtatet me vendet e reja kandidate si Moldavia, Ukraina dhe Gjeorgjia, edhe pse ato janë ende kilometra larg përmbushjes së kërkesave strikte evropiane të pranimit. Ballkani Perëndimor po përshtatet gjithashtu, ashtu si edhe vendet joanëtare. Një BE si Norvegjia apo Zvicra”, shkruan gazeta holandeze.

Kategoritë
LajmeRajoni