Gazetarët u arrestuan për videon e presidentit të Sudanit të Jugut duke urinuar mbi veten e tij

Forcat e sigurisë të Sudanit të Jugut kanë arrestuar gjashtë gazetarë për pamjet virale të presidentit të vendit duke urinuar me sa duket mbi veten e tij, tha një mbikëqyrës i lirisë së shtypit.

Videoja, e marrë gjatë një ngjarjeje zyrtare, tregon udhëheqësin e Sudanit të Jugut Salva Kiir duke qëndruar për himnin kombëtar, fillimisht pa ndjenja ndërsa një njollë përhapet nëpër pantallonat e tij. Pasi u krijua një pellg nën këmbët e tij, ajo u vu re nga disa nga rrethinat e tij dhe grupi i xhirimit që po transmetonte drejtpërdrejt ngjarjen e ktheu papritur kamerën nga ceremonia.

Të premten, Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ) tha se gjashtë gazetarë nga Korporata Shtetërore e Transmetimeve të Sudanit Jugor (SSBC) u arrestuan nga Shërbimi i Sigurisë Kombëtare të vendit me dyshimin për publikim të paautorizuar të pamjeve.

CPJ, duke cituar raportet e mediave dhe njerëzit që folën në kushte anonimiteti, i emëroi të arrestuarit si drejtorin e dhomës së kontrollit Joval Tombe, kameramanin dhe teknikun Viktor Lado, kameramanët Joseph Oliver dhe Jacob Benjamin, kameramanin dhe teknikun Mustafa Osman dhe teknikun e dhomës së kontrollit Cherbek Ruben.

Muthoki Mumo, përfaqësuesi i CPJ-së në Afrikën Sub-Sahariane, tha se arrestimet i përshtaten “një modeli të personelit të sigurisë që i drejtohet ndalimit arbitrar sa herë që zyrtarët e konsiderojnë mbulimin e pafavorshëm”.

“Autoritetet duhet t’i lirojnë pa kushte këta gjashtë oficerë të SSBC dhe të sigurojnë që ata të mund të punojnë pa frikësim ose kërcënime të mëtejshme për arrestim,” tha Mumo.

Kategoritë
BotaLajme