Gazetarja shtatzënë nga Zelanda e Re nuk mundet të kthehej në vendlindje, ajo u strehua tek talebanët!

Talibanët, të cilët morën kontrollin e vendit me largimin e trupave amerikane dhe të NATO-s nga Afganistani, kanë ndjekur prej muajsh shtypin botëror. Gazetarja nga Zelanda e Re, Charlotte Bellis, e cila punon për televizionin Al Jazeera, prej muajsh jeton në Kabul dhe jeton së bashku me talebanët, duke dërguar lajme nga rajoni në botë. Megjithatë, kur Bellis mbeti shtatzënë, ajo u bë kryefjalë e gazetave me përvojat e saj.

Gazetarja nga Zelanda e Re Charlotte Bellis ka qenë në Afganistan prej muajsh, duke dërguar lajme në botë për vendin dhe sundimin taleban. Por jeta e Bellis ka qenë e trazuar që kur ajo mësoi se ishte shtatzënë.

Gruaja, e cila aktualisht është në muajin e pestë të shtatzënisë dhe dëshiron të lindë fëmijën e saj në atdheun e saj, Zelandën e Re, nuk mund ta realizojë këtë ëndërr për shkak të ndalimeve të koronavirusit në vend. Akoma më interesante, gruaja e bllokuar në Afganistan ka gjetur mbështetjen më të madhe nga talebanët.

“Dikur po pyesja talebanët për trajtimin e tyre ndaj grave dhe tani më duhet të bëj të njëjtën gjë për vendin tim. Është një ironi e hidhur,” tha Charlotte Bellis në një deklaratë. përdori shprehjen.Charlotte Bellis është ende në Afganistan me të dashurin e saj belg, i cili është i dashuri i saj dhe babai i fëmijës së saj. I dashuri i Bellis, Jim Huylebroek është gjithashtu një gazetar dhe fotoreporter i New York Times.

Meqenëse Bellis dhe Huylebroek nuk janë të martuar, ata mund të përjetojnë vështirësi të mëdha në Afganistan nën sundimin e talebanëve. Megjithatë, sipas asaj që tha Bellis, sundimtarët talebanë e siguruan gazetarin dyfish për sigurinë e tyre.

“E kuptoni sa e keqe është situata juaj kur talebanët ju garantojnë azil një gruaje shtatzënë të pamartuar”, shkruan Bellis në postimin e tij

Tani në muajin e pestë të shtatzënisë, Bellis duhej të rishikonte planifikimin e lindjes së saj dhe Afganistani ishte alternativa e saj e vetme, sepse viza e saj e lejonte vetëm të ishte atje.

Si e tillë, Bellis kërkoi kontaktet e saj brenda organizatës talebane dhe i pyeti nëse do të lejoheshin të qëndronin atje derisa ajo ishte shtatzënë. Përgjigja nga talebanët ishte: “Mos u shqetësoni, nëse duhet, thuaju se je i martuar”.

Pavarësisht dërgimit të 59 dokumenteve tek autoritetet e Zelandës së Re, situata e gruas, kërkesa urgjente për hyrjen e së cilës mbeti pa përgjigje, i ktheu në axhendë këto rregulla strikte të karantinës në vend dhe e bëri atë objektiv të shigjetave të kritikave.

Kur situata e Charlotte Bellis ishte në rendin e ditës në shtypin botëror, zyrtarët e Zelandës së Re duhej të bënin një deklaratë dhe thanë se kishte diçka që nuk shkonte me aplikimin e Bellis dhe se problemi mund të zgjidhej nëse ajo rinovonte aplikimin e saj, por edhe kjo deklarata e paqartë shkaktoi reagime.

 

 

Kategoritë
BotaLajme