Gjendet unaza 1700-vjeçare që tregon imazhin e Jezusit (foto)

Një unazë ari 1700-vjeçare, e cila tregon imazhin e Jezusit të ri duke mbajtur një qengj në shpinë, është gjetur në dy anije të mbytura në portin e lashtë të Cezaresë.

Gurët e çmuar të unazës përshkruajnë një skenë e njohur si ‘Bariu i Mirë’ në Krishterim, dhe ajo vlerësohet si një prej objekte më mahnitëse të gjetura në brigjet e Izraelit.

Autoriteti i Antikiteteve njoftoi se thesaret nga dy anije të mbytura, datojnë 1700 dhe 600 vjet më parë. Unaza u gjet mes një grumbulli monedhash romake të shekullit të tretë, si dhe një figurë shqiponje prej bronzi, kambanat për të larguar shpirtrat e këqij, qeramikë dhe një figurë romake pantomimus në një maskë komike.

Gjetjet zbulojnë gjithashtu historinë e dy anijeve që u mbytën në periudha të ndryshme kohore, me sa duket gjatë përpjekjes për të manovruar në port.

“Anijet ndoshta ishin ankoruar aty pranë dhe u shkatërruan nga një stuhi,” tha Njësia e Arkeologjisë Detare.

“Ata mund të jenë ankoruar në det të hapur pasi kanë hasur në vështirësi, ose nga frika e motit të stuhishëm, sepse marinarët e dinë mirë se ankorimi në ujë të cekët dhe të hapur jashtë një porti është i rrezikshëm dhe i prirur për katastrofë.”

Unaza tetëkëndore prej ari konsiderohet si objekti më i çmuar në këtë koleksion.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme